sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucká zoo má vzácnou hrdličku. Na světě je pouhých 81 jedinců

Zoo Olomouc získala z německého Karlsruhe samce hrdličky sokorské, jednoho z nejvzácnějších živočišných druhů na světě. Poslední sokorce byla v přírodě pozorována v roce 1972 a dnes jich žije pouze 81 v lidské péči.

V Zoo Olomouc dorazil samec hrdličky sokorské z německého Karlsruhe, jednoho z nejvzácnějších druhů na světě. Je to první zástupce svého druhu v této zoo, která nikdy předtím tuto vzácnou hrdličku nechovala. Hrdlička sokorská je velmi vzácný druh, který v přírodě nebyl spatřen od roku 1972. V současné době žije posledních 81 jedinců v lidské péči. Samec nyní obývá voliéru v ptačím zázemí a můžete si ho prohlédnout v rámci programu Dopoledne ošetřovatelem.

Poslední hrdlička sokorská byla pozorována v přírodě roku 1972. Od té doby závisí její přežití na naší planetě pouze na jedincích chovaných v lidské péči a v Červeném seznamu ohrožených druhů má statut EW-extinct in the wild-vyhubena v přírodě. V chovech v Severní Americe byla přitom hrdlička sokorská (Zenaida graysoni) zkřížena s hrdličkou karolinskou (Zenaida macroura), takže o geneticky čisté „sokorce“ již nemůže být řeč. Její celosvětová populace je tak omezena na Evropu, kde v rámci evropského chovného programu (EEP) Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) je v 32 institucích chováno 81 jedinců. Na tomto druhu lze tak příkladně demonstrovat roli moderních zoologických zahrad coby center biodiverzity, díky kterým jsou zachovávány druhy, které by kvůli lidské činnosti zmizely z povrchu Země.

Samotný chov hrdliček sokorských má jeden háček. Tak jak jsou vůči jiným druhům ptáků tolerantní, vnitrodruhově bývají agresivní. Zdaleka ne každý sameček dokáže utvořit pár s kdekterou samičkou. Metodika výběru vhodného páru by se měla sestávat z několika klecí se samičkami uvnitř prostoru, kde je samec. Podle toho, u které samičky bude samec posedávat a vrkat, by měl být utvořen nejvhodnější pár. V případě nesouladu může dojít dokonce i k zabití samice. Je to bohužel jeden z důvodů, proč je v evropské populaci momentálně 52 samců ku 29 samicím.

Byť k tomu název svádí, nevyskytuje se na ostrově Sokotra, který leží v Arabském moři, nýbrž na ostrově Socorro v Tichém oceánu, nacházejícím se asi 600 km jižně od Kalifornského poloostrova. A v tom tkví problém tohoto ostrovního endemita. „Sokorky“ se totiž nevyskytovaly nikde jinde na zeměkouli než na tomto ostrůvku o rozloze pouhých 132 km2. A to přesně do doby než osadníci introdukovali na ostrov nejdříve ovce, které vypásly vegetaci, a poté roku 1957, se vznikem mexické vojenské základny, také kočky, které dokonaly hrdliččinu zkázu jejich přímou predací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.