čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Orientační běžci Olomouckého kraje zahájili na konci března sezónu

V sobotu 25. března se uskutečnil závod krajského žebříčku orientačních běžců v Zdětíně, kterého se zúčastnilo celkem 357 sportovců z různých věkových kategorií. Centrem závodu byla biatlonová střelnice a závod probíhal v okolních lesích.

„Za zapůjčení areálu děkujeme biatlonovému klubu Prostějov, za souhlas s konáním závodu pak s.p. Lesy České republiky na jejichž pozemcích se závod uskutečnil,“ řekl ředitel závodu Dušan Vystavěl. „Byly připraveny pěkné tratě, přálo nám také počasí, takže všichni závodníci odjížděli spokojeni,“ pokračoval Vystavěl.

A k vidění byly opravdu pěkné výkony.

„Velkou radost mám zejména z toho, že v hlavní ženské kategorii se na první dvě místa prosadily závodnice SOB Olomouc Lenka Jílková a Tereza Paulíčková, které jsou věkem ještě dorostenky – takže jsou našimi nadějemi do budoucna,“ hodnotil předseda Olomouckého krajského svazu orientačních sportů Marek Otruba. V hlavní kategorii mužů zvítězil Martin Poklop před Adamem Štáblem, oba závodníci šumperských oddílů.

Závodníkům domácího pořadatelského oddílu z Prostějova se dařilo výborně. Největší úspěch zaznamenala Hana Pinkavová, která zvítězila v kategorii starších dorostenek. Jana Přikrylová přidala druhé místo ve stejné kategorii a dokonce trojice našich zástupců – Ondra Koutný, Eliška Hýblová a Eliška Pinkavová – si odvezla bronzové medaile, v rámci svých kategorií.

Součástí slavnostního vyhlášení bylo také ocenění členů krajského žákovského družstva, kteří se zúčastnili Zimní olympiády dětí a mládeže 2023 v lednu v Královehradeckém kraji. Naši sportovci se na této olympiádě rozhodně neztratili, nejlepším výsledkem bylo 4. místo Terezy Paulíčkové v závodě ve sprintu.

„Orientační běh, respektive lyžařský orientační běh má obrovské privilegium, že ač neolympijský sport, je naopak zařazen do programu jak letních, tak i zimních Olympiád dětí a mládeže České republiky, “ uvedl Dušan Vystavěl, který je zároveň místopředsedou Českého svazu orientačních sportů.

„A protože Terce unikla medaile takto těsně již podruhé (čtvrtá byla i na minulé ZODM v roce 2020) rozhodli jsme se ji speciálně odměnit hned na prvním jarním závodě,“ dodal Vystavěl.

Naší nadějné závodnici předala ceny první náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov a členka zastupitelstva Olomouckého kraje Milada Sokolová. Tyto ceny zahrnovaly startovní číslo s podpisem Gabriely Soukalové a knihu "Memories of the winners" - kroniku všech mistrovství světa v orientačním běhu od roku 1966 do roku 2021.

„Jsem ráda, že mohu touto luxusní knihou ocenit skvělé výkony naší mladé a nadějné závodnice. Ale hlavně jsem nadšená, že mezi účastníky vidím tolik závodících dětí a mládeže. Velice ráda jsem medailemi ocenila ty nejlepší,“ dodala na závěr Sokolová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Honkyš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.