sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Olomoucká zoo má nové zvířátko, jedná se o nadšeného houbaře

Olomoucká zoo přivítala nového obyvatele - klokánka krysího. Tento druh vačnatce je novinkou pro zoo, protože se zde ještě nikdy předtím nechovával.

Olomoucká zoo představuje nového obyvatele - klokánka krysího. Tento druh vačnatce se v zahradě představuje veřejnosti poprvé, protože se v minulosti v této zoo ještě nikdy nechoval. Klokánek krysí se vyznačuje protáhlým čumákem a tělem podobným kryse, včetně kratších zadních nohou, což je pro tento druh typické. Sameček tohoto druhu přicestoval z polské Zoo Opole, kde se narodil v roce 2022. Po připojení k samičce si rychle našli společnou řeč a spolu sdílí spací místo pod palandou, kterou využívají kusu liščí. Zoo Olomouc plánuje páru klokánků krysích odchovávat a doufá v první mláďata již koncem tohoto roku. Tento druh není příliš často chován kvůli jeho noční aktivitě, takže se návštěvníci mohou setkat s klokánky krysími v Pavilonu netopýrů.

V přírodě se tento tvor vyznačuje minimálním pitným režimem a spoléhá na vodu obsaženou v jeho oblíbené potravě - houbách, které vyhledává díky svému čichu. Příslušníkem rodiny lanýžů, má převážně podzemní plodnice a během určitého období mohou tvořit až 80 % jeho jídelníčku. Při hledání hub dokáže urazit velké vzdálenosti. I když je specializovaný na houby, přijímá i jinou rostlinnou potravu a potravu živočišného původu, jako jsou hmyz a červi, které vyhrabává předními nohama.

Klokánci jsou užitečnými zahrádkáři. Hloubením jamek v ekosystému přispívají k udržení vody a usazování nánosů odvátých větrem, což je ideální prostředí pro klíčení semen.

Jedná se o jednoho z nejmenších klokanů, který pochází z Austrálie. Spolu s dalšími devíti druhy se považuje za předky pravých klokanů. Tento druh obývá především jihovýchodní Austrálii a Tasmánii, kde vyhledává listnaté lesy, nejčastěji eukalyptové, ale také smíšené lesy a pobřežní vřesoviště s hustým porostem, který mu poskytuje lepší ochranu před predátory, převážně invazivními jako jsou zdivočelé kočky nebo lišky obecné. Klokánek krysí je ohrožen požáry a ztrátou přirozeného prostředí v důsledku lidské činnosti.

Na rozdíl od jiných druhů klokanů je klokánek krysí aktivní i ve dne a žije samotářsky. Samice rodí jedno mládě o hmotnosti téměř 300 mg, které nosí ve vaku po dobu asi čtyř měsíců. Poté se mládě vak opouští, ale matka ho stále kojí. Teprve po 170 dnech od opuštění vaku je mládě odstaveno. Samice buduje pro své mládě hnízdo, které vystýlá trávou. Stavební materiál dopravuje na místo určení pomocí částečně chápavého ocasu. Mláďata klokánků se na rozdíl od mláďat klokanů nevykukují z matčina vaku, ale skrývají se v něm až do doby, kdy se rozhodnou vyskočit a začít pozorovat okolí samostatně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.