sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Pedagogická fakulta UP získala nominaci na cenu Mosty 2022 za soubor dvou atlasů

Katedra speciální pedagogiky na Univerzitě Palackého byla nominována na prestižní cenu Mosty za publikaci dvou atlasů, které se zaměřují na vzdělávání studentů se speciálními potřebami a podporu zaměstnanosti pro osoby s postižením v ČR.

Pedagogická fakulta Univerzity Palackého získala nominaci na prestižní cenu Mosty 2022 za vydání dvou atlasů: Atlas vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v České republice (2022) a Atlas vzdělávání, sociálních služeb a zaměstnanosti osob se zdravotním postižením v České republice (2022). Cena Mosty je udělována za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením a od roku 2003 ji vyhlašuje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR. Z 48 návrhů bylo v každé ze čtyř kategorií vybráno pět finalistů.

Pedagogická fakulta UP získala nominaci na cenu Mosty 2022 ve zvláštní kategorii za vydání Atlasu vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v České republice (2022) a Atlasu vzdělávání, sociálních služeb a zaměstnanosti osob se zdravotním postižením v České republice (2022).

„Za celý autorský tým jsme zprávu o nominaci přijali s radostí. Oba atlasy jsme připravovali s cílem pomoci institucím a orgánům veřejné správy u nás při řešení složitých otázek podpory osob se zdravotním postižením,“ uvedl za autorský tým Pedagogické fakulty UP profesor Jan Michalík z Ústavu speciálněpedagogických studií. Radost zároveň vyjádřil z toho, že spolupráce jeho domovského týmu s katedrou geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UP pod vedením profesora Víta Voženílka přináší ovoce. „Atlasy vzbudily opravdu velkou pozornost. Adresáty jsou rozhodující ministerstva, ústřední orgány státní správy, kraje, organizace osob s postižením a další,“ dodal.

Obě publikace jsou unikátní tím, že kombinují dvě vědní disciplíny, geoinformatiku a speciální pedagogiku, a přináší tak mnoho podstatných informací.

„Naše univerzita, její výzkumné týmy, předložila modelový výstup akčního výzkumu. Vzdělávací soustava České republiky je dynamický systém statisíců interakcí. My jsme se zaměřili na deskripci vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Do Parlamentu ČR nyní směřuje novela školského zákona, která zásadním způsobem mění podmínky přiznávání asistentů pedagoga. Ve školství je jich více než třicet tři tisíc a náš atlas poprvé ukázal nejen speciálněpedagogické, ale i demografické a teritoriální aspekty jejich působení. Kombinace přístupu obou věd ukázala ‚známé věci ve zcela odlišném světle‘. Jsme rádi, že Národní rada osob se zdravotním postižením naši práci zaznamenala a vyzdvihla,“ doplnil Jan Michalík.

Atlasy, které vznikly v rámci projektu Systémová podpora kariérového poradenství a tranzitních programů žáků se SVP pro ČR, vydala Univerzita Palackého.

Jitka Wernerová, akademická sochařka, navrhla cenu Mosty jako umělecké ztvárnění mostu z lidských rukou, který byl vytvořen z glazované keramiky. Záštitu nad 20. ročníkem této prestižní ceny převzali primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda a starostka MČ Prahy 1 Terezie Radoměřská. Cenu patronuje Livia Klausová. Slavnostní vyhlášení a předání cen proběhne 16. května. O Atlasu vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v České republice jsme psali zde.

Cena Mosty je udělována za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením. Od roku 2003 ji vyhlašuje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milada Křížková Hronová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.