neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Samička zoborožce, odchovaná v Zoo Olomouc pomocí maňáska, vyrostla a odjela do ciziny

Olomoucká zoo úspěšně odchovala mládě zoborožce kaferského, které bylo následně přesunuto do nového domova v Zoologické zahradě v La Palmyre, na jihozápadě Francie, s podporou evropského záchovného programu (EEP).

Dne 15. března 2021 se v líhni Olomoucké zoo úspěšně vylíhlo mládě zoborožce kaferského. Mladá samička, která byla dokrmována pomocí maňáska, se nedávno přestěhovala do nového domova v Zoologické zahradě v La Palmyre, na jihozápadě Francie, podle doporučení koordinátora evropského záchovného programu (EEP). Podle zoologa MVDr. Jana Kirnera se mladá samička v současné době seznamuje se svým budoucím partnerem.

Mladá samička byla spolu se svým bratrem odebrána jako vajíčka k inkubaci v líhni, protože jejich rodiče nejsou prozatím přirozeného odchovu schopni. Použití maňáska při odchovu mělo minimalizovat nežádoucí fixaci na člověka díky tzv. imprintingu, který je u zoborožců velmi silný.

V létě loňského roku došlo k úspěšnému spojení mladých zoborožců s jejich biologickými rodiči, což umožnilo spatřit celou rodinu čtyř zoborožců v přírodním výběhu. Pohled byl téměř jako v africké divočině, když rodina velkých černých ptáků procházela savanou a hledala potravu, jako jsou žížaly, slimáci a různý hmyz.

Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri) je největším druhem zoborožce. Tito černí afričtí ptáci se potloukají buší v malých rodinných skupinkách a mají sytě červené kožní laloky na krku. Ačkoliv jsou zoborožci kaferské primárně pozemní ptáci, hnízdí ve velkých dutinách stromů. Mláďata zoborožců zůstávají několik prvních let pospolu se svými rodiči, aby se naučili hnízdním návykům a pomohli při odchovu mladších sourozenců. Zajímavostí jsou jejich dlouhé řasy, které jsou deriváty peří. Zoborožci preferují pohyb po zemi, kde vyhledávají hmyz, plazy a další drobné obratlovce, kteří tvoří jejich nejčastější potravu. Mláďata zoborožců zůstávají několik let se svými rodiči, aby se naučila hnízdním návykům a pomáhala s odchovem mladších sourozenců. Navíc jsou tito ptáci obdařeni překrásnými dlouhými řasami, které jsou derivátem jejich peří, což rozhodně stojí za zmínku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.