středa 8. května 2024 Statní svátek

Olomoucká zoo otevřela nové pavilony safari. Už jste je viděli?

Zoo Olomouc otevřela novou atrakci - safari s vláčkem a volnými výběhy, které sloučily původní výběhy a umožňují zvířatům žít podobně jako ve volné přírodě.

Dnes byl zahájen provoz posledních dvou etap SAFARI v olomoucké zoo, konkrétně Safari Austrálie s klokany a Safari Arktida se soby. Náklady na tyto dvě poslední etapy dosáhly 5 milionů korun. "Celková trasa safari měří zhruba 2 km a rozkládá se na ploše 6 ha. Pro tuto investici do zahrady jsme museli vynaložit 18 milionů korun. Návštěvníci se budou moci setkat s 160 zvířecími jedinci ve 12 druzích," uvedl ředitel Zoo Olomouc Dr. Ing. Radomír Habáň. Bránu k safari slavnostně otevřeli primátor Statutárního města Olomouce Miroslav Žbánek a hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. "Jsme tu dnes v nejnavštěvovanějším turistickém cíli Olomouckého kraje a zároveň v jednom z nejvýznamnějších turistických cílů v celé republice. Ačkoli se zahrada řadí k předním zoo v Evropě díky svým chovatelským úspěchům, naší snahou je neustále ji posouvat vpřed, aby byly vytvářeny nové a lepší podmínky pro zvířata i návštěvníky," dodal primátor Miroslav Žbánek. "Již několik let podporuji místní faunu. Olomoucký kraj zahrady naposledy podpořil před 10 lety a rád bych zdůraznil, že i s ohledem na její krajský význam zde nekončí naše podpora," uzavřel hejtman Josef Suchánek.

Dne 29. července 2013, tedy přesně před 10 lety, měli návštěvníci poprvé možnost projet se safarivláčkem jako pasažéři a projet první zprovozněné etapy safari, které byly vybudovány v Euroasii. Postupně se safari rozrostlo i do Afriky, Ameriky a bylo otevřeno první vlčí safari v České republice. Návštěvníci mohli prostřednictvím olomouckého safari pozorovat zvířata v rámci tzv. zoogeografických zón, které odpovídají prostředí, kde by se zvířata přirozeně vyskytovala. Zvířata získala větší prostor díky sloučení původních výběhů a mohou se v novém prostředí projevovat v souladu s ostatními zvířaty. Toto prostředí umožňuje zvířatům žít podobně jako ve volné přírodě. Kromě toho se zatraktivnila i vrstevnicová spodní část zoo, která dříve byla opomíjena. Příznivci zoo tak mohou navštívit i dříve skrytá místa.

Vláček projíždí všechny části safari v intervalech přibližně půl hodiny. Cena jízdenky činí 50 Kč a kapacita vláčku je 25 míst. Vláček i volné výběhy jsou bezpečnostních důvodů nepřístupné pro psy jakékoliv velikosti. Vláček vyjíždí pouze za dobrého a teplého počasí z pavilonu Kalahari a většina trasy je navržena tak, aby nekřížila cestu pěším.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.