středa 24. dubna 2024 Jiří

K výročí 450 let od svého založení nabízí Univerzita Palackého limitovanou edici turistické známky

Univerzita Palackého v Olomouci vydala speciální limitovanou edici turistické známky, která byla vytvořena k příležitosti 450. výročí univerzity.

Známka je kulatá, dřevěná a vypalovaná s pořadovým číslem 2786 a vyobrazením historického rektorského žezla. Bylo vyrobeno pouze 500 kusů této známky, kterou je možné zakoupit v univerzitním obchodě UPoint, v informačním centru v podloubí olomoucké radnice na Horním náměstí, v centru popularizace Pevnost poznání a v obci Hodslavice, rodišti Františka Palackého, po němž je univerzita pojmenována.

Po zakoupení je možné si limitovanou známku nechat orazítkovat jak v UPointu, tak v informačním centru v Hodslavicích. Tato turistická známka se bude prodávat pouze do konce roku 2023 za cenu 40 korun. Vyrobila ji společnost Turistické známky, jejímž majitelem je absolvent UP David Holub. Vedoucí oddělení marketingu UP, Ondřej Martínek, uvedl, že výroční známka je dalším netradičním připomenutím letošního kulatého výročí univerzity a symbolickým rozšířením nabídky webu Uni t(r)ips, což je netradiční průvodce po zajímavých místech na univerzitě.

Kromě této limitované edice je v UPointu od léta 2017 k dispozici i klasická turistická známka UP s obrázkem portálu rektorátu a logem UP. K této známce lze přikoupit turistickou nálepku, která zachycuje bývalý jezuitský konvikt, nynější Umělecké centrum UP.

Turistické známky jsou v Česku populárním sběratelským suvenýrem, který slouží jako památka na návštěvu zajímavých míst. Tyto známky jsou vyrobeny z dřeva a zachycují motivy zámků, hradů, historických sídel, přírodních i technických památek nebo vrcholů hor. Jejich výrobu zajišťuje společnost Turistické známky sídlící v Rýmařově. Mezi nejoblíbenější patří číslované edice, z nichž jich je téměř 3 tisíce. Známka UP nese pořadové číslo 2398, zatímco limitovaná edice k 450. výročí UP má pořadové číslo 2786.

450 let UP

Univerzita Palackého v Olomouci vznikla 22. prosince 1573, a tak už téměř 450 let přispívá k rozvoji intelektuálního bohatství společnosti, k vědeckému, kulturnímu i sociálnímu rozvoji. Její vývoj v průběhu staletí reflektoval významné mezníky historie: třicetiletou válku, revoluční rok 1848, vznik Československa, německou okupaci či studentské demonstrace v letech 1939 a 1989. Nepřízně osudu překonávala silou ducha a vírou ve smysl akademické obce a hodnotu vzdělanosti. K oslavám 450. výročí univerzity vznikl speciální web, na kterém můžete prozkoumat její historii a zároveň se dozvědět o chystaných událostech oslav.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojtěch Duda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.