středa 24. dubna 2024 Jiří

Je nutné doplnit více informací, aby bylo jasné, co se přesně má pozměnit. Prosím, specifikujte, co má být upraveno

V Pavilonu opic v brněnské zoologické zahradě se narodila dvojčata kosmanů zakrslých, nejmenších opic na světě. Mláďata jsou velmi vitální a vozí se na zádech nejen svého otce, ale také svých starších sourozenců.

V Pavilonu opic se 7. 4. 2023 narodila dvojčata kosmanů zakrslých, což jsou nejmenší opice na světě. Mláďata jsou velmi vitální a vozí se na zádech nejen svého otce, ale také svých starších sourozenců. Návštěvníci zoo se s trochou štěstí mohou dívat na tyto malé opice. "Tomuto chovnému páru se od roku 2016 u nás narodilo už 24 potomků. Mnozí z nich byli odesláni do mnoha chovatelských institucí po celém světě. Největší vzdálenost urazili dva kosmani při cestě do Izraele," uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková. Kosmani zakrslí jsou chováni v této zoo od roku 2000 a celkem se tu narodilo 132 mláďat.

Kosmani zakrslí jsou obvykle nalezeni v párech nebo malých rodinných skupinách v korunách stromů, kde většinou rodí jediná vůdčí samice. Podřízené samice, jako jsou její dcery, nedocházejí k ovulaci. Samec nebo další členové rodiny se starají o péči o mláďata, kteří jsou neseni na zádech. Samice pouze kojí mláďata. Novorozenec kosmana je velmi aktivní až do věku deseti týdnů, kdy se postaví na své vlastní nohy. V té době váží zhruba polovinu hmotnosti svého otce.

Kosmani zakrslí patří mezi drápkaté opice a mají přeměněné nehty na drápky. Jsou to nejmenší žijící opice na světě a mají pro ně typickou dlouhou a jemnou srst šedorezavé barvy. Obývají jihoamerické deštné lesy, ale jejich životní prostředí postupně mizí. Díky svému malému vzrůstu bývají označovány jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík. Dokážou skákat až do vzdálenosti 5 metrů. Dospělí kosmani zakrslí váží přibližně 100 gramů, zatímco novorozená mláďata váží cca 5-7 gramů. Jejich oblíbenou potravou je stromová pryskyřice, ke které se dostávají tím, že svými ostrými řezáky narušují kůru stromů. Rodina kosmanů se k těmto stromům často vrací. Kosmani zakrslí jsou častou kořistí dravců a hadů a jejich průměrná délka života je cca 10-15 let.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.