pátek 26. dubna 2024 Oto

Vzniká digitální technická mapa Olomouckého kraje, má urychlit stavby

Olomoucký kraj získá digitální technickou mapu (DTM) díky novelizovanému zákonu o zeměměřictví. Tato geografická databáze obsahuje informace o povrchové situaci a zejména o dopravní a technické infrastruktuře.

Olomoucký kraj získá digitální technickou mapu (DTM) díky novelizovanému zákonu o zeměměřictví, na jejímž projektu pracoval intenzivně již více než rok. Tato geografická databáze obsahuje informace o povrchové situaci a především o dopravní a technické infrastruktuře a bude uložena v novém informačním systému. V budoucnu se tím výrazně urychlí a zjednoduší výstavba všech objektů. Petr Lysek, radní Olomouckého kraje pro investice, evropské projekty, transparenci, IT a Smart region, uvedl: „Digitální technická mapa nabídne na jednom místě spoustu informací, které dnes lidé musí složitě hledat jinde – například u správců jednotlivých inženýrských sítí.“

Datová část projektu je již téměř dokončena, práce na informačním systému pokračují a připravuje se druhá vlna dotací na rozšíření datové základny. Olomoucký kraj spustil webové stránky dtm.olkraj.cz, kde se lidé dozví všechny potřebné informace o digitální technické mapě. Web bude využíván městy, obcemi, síťaři i soukromými investory, kteří musí zadávat povinné informace do systému.

Radní Lysek zdůraznil, že „výhodou mapy bude průběžná aktualizace dat. Zrychlí se povolování staveb a dojde ke snížení byrokratické zátěže.“

DTM Olomouckého kraje vznikla za využití různých metod sběru dat, včetně pořizování leteckých měřických snímků s následným odvozením ortofotomapy a mobilního mapování. Geodeti sehráli důležitou roli při doměřování objektů v náročněji členěném terénu a hledání vybraných inženýrských sítí pod zemí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.