středa 24. dubna 2024 Jiří

Olomoucká zoo se rozrůstá o tři mláďata velbloudů

Olomoucká Zoo má nová mláďata u velbloudů. Samice Eliška, narozená v této zoo, porodila 17. března, zatímco Tereza přivedla na svět mládě sedm dní později.

Oba novorozenci jsou pravidelně váženi a podle zooložky RNDr. Libuše Veselé prosperují velmi dobře. Mladá samice Masafi zůstává stále vysoko březí a podle Veselé bude porodit poprvé.

Otcem všech tří mláďat je samec Lorenzo, který před pěti lety přicestoval z ostravské zoo. Olomoucká Zoo chová velbloudy dvouhrbé téměř od počátků své existence, tedy od roku 1958.

Velbloudi jsou známí svou schopností vydržet bez vody až dva týdny díky upravenému metabolismu, který jim umožňuje tolerovat až 30% ztráty tekutin v těle. Když se však dostanou k oáze, jsou schopni vypít až 150 litrů vody během patnácti minut. Velbloudi jsou také jediným savcem, kteří mají oválné červené krvinky, což jim usnadňuje průtok krve v případě dehydratace a umožňuje jim zvětšit objem při nárazovém příjmu tekutin. Délka přežití bez vody závisí na potravě, ale hrb velblouda neobsahuje vodu, jak mnozí lidé mylně věří, ale tuk. Jeho zásoba může dosáhnout až 40 kg a v případě nouze se metabolizuje na energii a vodu, ale odvádí i tělesné teplo.

A co se týče velbloudího trusu, ten je tak sušený, že je možné ho použít k rozdělání ohně.

Jedná se o domácí býložravá zvířata domestikovaná asi před 4,5 tisíci lety, chovají se v počtu okolo 1,5 milionu jedinců. Divoce žijí jen velbloudi dvouhrbí v poušti Gobi a severozápadní Číně v počtu necelých 1 000 jedinců, jedná se tedy o druh kriticky ohrožený. Velbloudi se pouštním podmínkám umí neskonale dobře přizpůsobit. Jejich srst, která slouží jako velmi dobrý tepelný izolant, je doslova mistrovským dílem přírody a dokáže je chránit před mrazy až – 40 °C. Úzké štěrbiny nozder se při písečné bouři semknou a brání pronikání jemných pískových částeček. Uši chrání husté chomáče srsti a oči dlouhé dvojité řasy. V případě nutnosti zakryje velbloud oční bulvu průhledným víčkem a začne slzet, aby vyplavil případná zrnka písku. Pociťuje-li velbloud ohrožení, či se potřebuje bránit, používá 3 zbraně. Kouše, což je při velikosti jeho tlamy a síle stisku vcelku nebezpečné, protože především samec disponuje poměrně velkými špičáky. Kope – nemá kožní řasu ve slabinách, takže jeho nohy mají velký akční rádius umožňující kopat do všech stran. A plive. Sliny s bachorovou tekutinou a s požvýkanými částicemi potravy střádá a ve chvíli, kdy je munice dostatek a velbloud situaci vyhodnotí patřičným způsobem, vyhledá terč a plivne. Agresivní bývají převážně samci v říji, ale někdy i matky, které brání svá mláďata.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.