neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Pamětní "bankovky" se staly ohromným hitem mezi návštěvníky. Nyní má Zoo Olomouc k dispozici další motivy

Očekávaná emise sběratelských bankovek s motivy ohrožených zvířat dorazila do českých zoologických zahrad.

Očekávané sběratelské bankovky dorazily do Zoo Olomouc! Sběratelé nyní mají příležitost získat novou edici bankovek s motivem lva, tygra, a v budoucnosti také levharta či pandy na barevném pozadí, které se liší od předchozí verze. Původní motivy žirafy a pandy jsou již pouze na výprodej. Tyto umělecky výjimečné pamětní bankovky se staly mezi návštěvníky a sběrateli velkým hitem. Prodej se letos rozšiřuje i do dalších zoologických zahrad. Kromě Zoo Olomouc budou k dostání také v Zoo Liberec, Zoo Plzeň, Safari Parku Dvůr Králové, Zoo Ostrava, Zoo Jihlava, Zoo Na Hrádečku, Zoo Ústí nad Labem a Zoo Chomutov.

"Zájem návštěvníků o pamětní bankovky potvrdil, že jsme národem sběratelů. A pokud je tato vášeň spojena s podporou ohrožených druhů zvířat, tak úsilí všech, kteří se na tomto projektu podíleli, od výtvarníků po tiskaře a realizační týmy, dostává další smysl," uvedl Tomáš Hebelka, MSc., generální ředitel Státní tiskárny cenin, která tyto pamětní bankovky vyrábí. "Jsme velmi potěšeni, že tento projekt byl v loňském roce tak úspěšný a teď můžeme navázat další emisí," dodal. Emisní plán je stanoven na dalších sedm let, během kterých se každoročně přidá nový motiv.

Z mezinárodní designerské soutěže vzešly pamětní listy "Naše Zoo" ve formě bankovek, které byly vytištěny ve Státní tiskárně cenin. Hlavním motivem těchto bankovek je evoluce. Bankovky obsahují precizně vykreslené zvířecí postavy, umístěné do jejich přirozeného prostředí. Za tvorbu těchto kompozic stojí designerské duo složené z české akademické sochařky a medailérky Majky Wichnerové a slovenského designéra Mateje Gábriše, který je autorem kompozic. Michal Krejcar je odpovědný za celkovou kompozici.

Bankovky mají na všech prodejních místech jednotnou hodnotu 100 Kč a část výtěžku z jejich prodeje je věnována na ochranu zvířat. Tuto skutečnost potvrzuje i ředitel olomoucké zoo, Dr. Ing. Radomír Habáň, u kterého bylo loni prodáno nejvíce "bankovek". Ředitel Habáň poznamenal: "Nevím, jak se nám to podařilo, ale v každém případě děkujeme veřejnosti za její zájem, protože část zisku z prodeje bude použita na podporu našich záchranných projektů."

Pamětní listy byly vytištěny ve Státní tiskárně cenin na ceninový papír s vodoznakem lipového listu, který obsahuje viditelná i neviditelná vlákna. Hlavní motivy na přední a zadní straně, včetně číslování, byly aplikovány pomocí digitální tiskové technologie. Ostatní motivy v podtisku a UV barvy byly vytvořeny ofsetovým tiskem. V případě emise určené pro české zoologické zahrady je na přední straně přítomný český lev vyrobený ze stříbrné fólie, která byla aplikována pomocí horké ražby.

Sběratelskou bankovkou nebo bankovkou smí být oficiálně označována pouze tiskovina vydaná Českou národní bankou. Pro tento typ tisku musí být splněny požadavky stanovené zákonem, které upravují jejich atributy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.