sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Města a obce Olomouckého kraje se pustily do realizace projektu Odpady Olomouckého kraje

Města a obce zapojené do projektu Odpady Olomouckého kraje schválily poskytnutí finančních prostředků na realizaci projektu. Díky tomu se po dlouhých debatách dostává projekt do fáze realizace.

„Projekt Opady Olomouckého kraje je jedním z nejdůležitějších krajských projektů, ve prospěch občanů. Díky soudržnosti měst a obcí se náš region stane soběstačným v rámci odpadové problematiky,“ zdůraznil Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Na valných hromadách spolku a servisní společnosti bylo rozhodnuto, že města a obce poskytnou první finanční příspěvek ve výši 150 korun na každého občana. Celková částka, která se takto letos vybere, se odhaduje na zhruba čtyřiačtyřicet miliónů korun.

„Jedná se o zásadní milník, který nám umožní přejít od řečí k činům. Podařilo se najít shodu dostatečného počtu měst a obcí, což nebylo vůbec jednoduché. Díky tomu můžeme začít vytvářet projektovou dokumentaci, žádat o dotaci, vypsat výběrové řízení na technologii a uskutečnit další nezbytné kroky,“ popsal Martin Šmída, krajský radní pro oblast odpadového hospodářství, který je zároveň předsedou odpadového spolku.

Na nedávné valné hromadě Spolku Odpady Olomouckého kraje došlo k přijetí 16 nových vesnic, čímž se celkový počet členů spolku zvýšil na 72. Kromě toho byli také zvoleni dva noví členové do vedení, konkrétně starostové obcí Lutín a Klokočí.

„Pro obce má spolek řadu výhod. Postará se totiž o kompletní odpadovou agendu, od soutěžení svozové společnosti přes využití odpadu, až po celkovou odpadovou byrokracii,“ dodal radní Šmída.

Na nedávné valné hromadě servisní společnosti se vyjádřilo větší množství měst, včetně Olomouce, Přerova, Hranic, Uničova a dalších, která projevila zájem o pokračování projektu. Celkově bude tento projekt poskytovat služby pro téměř 300 tisíc obyvatel.

Klíčovým prvkem plánované odpadové infrastruktury je stavba nového třídícího zařízení v Olomouci. Toto zařízení zajistí vyšší míru recyklace odpadu. Odpad, který nelze zpracovat na recyklačním trhu, bude převeden na tuhé alternativní palivo pomocí tohoto zařízení. To bude následně využito v energetických provozech, jako jsou teplárny či cementárny. Díky tomu projekt poskytne obcím jistotu, že budou mít vhodné zařízení pro zpracování odpadu i po roce 2030, kdy bude ukončeno skládkování veškerého recyklovatelného a spalitelného odpadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.