sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V Česku je druhé mládě vari černobílých, nachází se v olomoucké zoo

Vari černobílý, vzácný druh lemura, je úspěšně rozmnožován pouze ve dvou zoologických zahradách v České republice - Zoo Olomouc a Zoo Ústí nad Labem.

Dne 24. května se v těchto zařízeních narodilo mládě této poloopice. "Jedná se o samečka, kterému se daří skvěle. Od samého začátku pravidelně přibývá na váze. Výběh sdílí s rodiči a sourozenci z roku 2021," uvedla zooložka Ing. Jitka Vokurková. Olomoucká zoo se věnuje chovu vari černobílých od roku 1990 a dosud přivedla na svět celkem 39 mláďat tohoto druhu.

V přírodě se vyskytují pouze na ostrově Madagaskar. Kvůli kácení deštných pralesů, lovům pro maso a postupné ztrátě svého přirozeného prostředí se většina madagaskarských poloopic doslova vytrácí z očí a stává se tak nejohroženější skupinou primátů na světě, která je na pokraji vyhynutí.

Lemur vari, kriticky ohrožený druh, patří mezi největší lemury. Je zároveň nejvíce plodožravým z celé skupiny lemurů a hraje klíčovou roli v šíření semen po pralese, čímž přispívá k jeho regeneraci. Dále funguje jako nosič pylu z květů madagaskarského národního stromu - ravenaly madagaskarské. Jeho strava se skládá z listů, nektaru, semen a dokonce i hub. Vari se převážně pohybuje v korunách stromů a je jediným primátem, který si pro účely rozmnožování staví hnízda. V těchto hnízdech zanechává mláďata, která jsou po dobu prvních dvou týdnů střežena oběma rodiči. V některých případech více samic rodí svá mláďata do jednoho hnízda. Při přesunech se vari přenáší v zubech, podobně jako kočka. Co se týče počtu mláďat, vari vykazuje nejvyšší hodnoty mezi všemi lemury. Obvykle se rodí 2-3 mláďata, ale výjimečně se počet může zvýšit až na 6.

Staří Římané nazývali duchy zemřelých, kvílejících v podsvětí, "lemuros“. První Francouzi, kteří na Madagaskaru přistáli a uslyšeli naříkavé plačtivé hlasy, připomínající lidský nářek, dali jejím původcům – lemurům – právě toto jméno. Vari jsou známí zejména svým hlasitým křikem, vydávají několik různých typů volání, z nichž každé trvá několik sekund a není pravděpodobně zaměřené na vyznačení jejich teritoria. Každý z nich má typické černobílé zbarvení srsti, které je unikátem, neboť neexistují dva jedinci se stejnou kresbou. Tento druh obývá deštné pralesy na východní straně Madagaskaru. Vyskytuje se v nízkých až středních nadmořských výškách, hluboko v primárních lesích s vysokými a vzrostlými stromy. Aktivní je výhradně za denního světla.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.