sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Brazilská velvyslankyně předala mravenečníkovi jedinečné brazilské jméno

Velvyslankyně Brazílie, Sonia Regina Guimaraes Gomes, se včera v rámci své návštěvy Olomouce zastavila také v olomoucké zoologické zahradě.

Projevila zájem o zvířata, která pocházejí z její rodné země. Navštívila také jednoho z brazilských národních symbolů - lvíčka zlatého - a setkala se s mládětem mravenečníka stromového, kterému přinesla jméno. Jméno "Fubá" bylo vybráno z několika návrhů, přímo z oblasti, kde se mravenečník vyskytuje. Ředitel zoo, Dr. Ing. Radomír Habáň, spolu s velvyslankyní diskutovali o osvětě, ochraně tropických deštných pralesů a možné edukaci místních obyvatel. Velvyslankyně projela areálem zoologické zahrady vláčkem, který ji provedl přes celý svět, včetně nově otevřených sekcí Austrálie a Arktidy.

Brazilská federativní republika se skládá ze 26 států a je pátým největším státem světa podle rozlohy. Je zároveň největším a nejlidnatějším státem Jižní Ameriky, zabírajícím 47 % povrchu tohoto kontinentu. Hlavním městem je Brasília, největším městem je São Paulo a celkový počet obyvatel činí 214 milionů. Brazílie je největším světovým producentem kávy, má osmou největší ekonomiku na světě a je šestým nejbohatším státem z hlediska přírodních zdrojů. Významný hospodářský rozvoj nastal zejména za vlády prezidenta českého původu Juscelina Kubitscheka v letech 1945-1964.

Amazonský deštný prales je největším tropickým pralesem na světě a pokrývá 60 % brazilského území. V tomto pralese žije nejvíce izolovaných národů na světě a mluví se zde 180 indiánskými jazyky. Nejdelší řekou v Brazílii a na světě je Amazonka s délkou 7 062 kilometrů.

Brazílii ročně navštíví 4 až 5 milionů turistů. Nejvíce pozornosti přitahuje karneval v Riu de Janeiru, pláž Copacabana a památník brazilské nezávislosti - socha Krista Spasitele z roku 1931. Alberto Santos-Dumont, letecký průkopník a konstruktér, postavil první skutečně řiditelnou vzducholoď na světě. Brazilská fotbalová reprezentace patří mezi nejúspěšnější na světě.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.