sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Alpaky v Zoo Olomouc přecházejí na letní úpravu srsti

Lamy alpaky přechází na letní úpravu své srsti. V červnu proběhlo stříhání srsti a nyní se mohou návštěvníci podívat na jejich nový vzhled.

Lamy alpaky svlékly svou srst pro letní období. Stříhání jejich srsti se uskutečnilo v červnových dnech a nyní je můžete vidět v jejich nové úpravě. Do podzimu, kdy se ochladí, jim srst opět doroste. Tato vlna má mnoho využití a její kvalita se podobá prachovému peří. Roční produkce srsti je značně ovlivněna věkem a dosahuje přibližně 2 kg. "Alpaky nelínají jako jiná kopýtka, jejich srst neustále roste. I v zoo je nutné provádět pravidelné stříhání jednou ročně," uvedla zooložka Ing. Eliška Veselá. Tuto činnost v Zoo Olomouc vykonává Vlastimil Bischof. Od roku 1998 jsou lamy alpaky součástí kolekce Zoologické zahrady Olomouc a momentálně se nacházejí v novém výběhu vedle expozice sobů.

Během posledních několika týdnů se olomoucké stádo rozšířilo o několik nových mláďat. Olomoučtí chovatelé již vychovávají mnoho mláďat a jejich popularita stále roste, neboť jsou oblíbenými zvířaty i v soukromých zájmových chovech. Zájem o ně stále zůstává vysoký.

Alpaka je domestikovaný druh lamy, který běžně chovají obyvatelé vysokých hor v Argentině, Bolívii, Chile a v Peru. V současné době se velká stáda alpak chovají i v jiných částech světa. Alpaky na rozdíl od mnohem větších lam krotkých se ve své domovině nikdy nepoužívaly pro práci, ale chovají se především jako zdroj srsti, která se může vyskytovat v různých barvách – černá, bílá, různé odstíny hnědé nebo šedé a oblíbené jsou i lamy strakaté. Lamy umí ovládat svůj čas porodu. Ovlivní, že k porodu nedojde za nepříznivých klimatických podmínek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.