neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Zázrak v Olomoucké zoo: Přivítána dvě nová mláďata lemurů běločelých

V Olomoucké zoo se narodila dvojčata lemurů běločelých - sameček a samička. Jejich rodiče se o ně skvěle starají a můžeme se těšit z jejich úspěšného vývoje. Tento druh je však ohrožený a bojuje s klesající populací.

Chovný pár běločelých lemurů přivítal na svět další mláďata. Dne 27. května 2023 se narodili sameček a samička, kteří po nutném umístění v samostatné ubikaci prospívají a můžeme se o ně podělit s návštěvníky. Informaci sdělila zooložka Ing. Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo se poprvé setkala s lemurami již v roce 1989 a od té doby se zde narodilo celkem 47 mláďat.

Lemurové běločelí obývají výhradně ostrov Madagaskar a jejich populace v přírodě bohužel stále klesá. Během posledních 24 let se snížila o 30 %. Pro ochranu těchto zvířat před lovem byla v pralesích severovýchodního Madagaskaru zřízena rezervace Betampona a byli vysazeni také na ostrůvek Nosy Mangabe. Tento druh patří mezi nejohroženější, protože je vystaven odlesňování a lovu, především kvůli nedostatku živočišné bílkoviny v oblasti, kde lidé žijí. Speciální rezervace jsou zřizovány s cílem zachránit tento druh.

Lemuři se živí převážně lesními plody, ovocem, semeny, výhonky stromů, listím a hmyzem. Díky svému roznášení semen přispívají k obnově flory na Madagaskaru a jsou tak významnými zahradníky.

Původně starověcí Římané nazývali duchy zemřelých "lemuros". Když první Francouzi přistáli na Madagaskaru a slyšeli naříkavé plačtivé hlasy, které připomínaly lidský nářek, pojmenovali zvířata právě tímto jménem. Slovo "lemur" tedy znamená "noční putující duch". I když se tento druh, stejně jako většina ostatních, projevuje aktivitou zejména za soumraku, přes den zpravidla odpočívá ve stínu v důsledku vysokých teplot. Toto chování lze pozorovat i u naší rodiny lemurů v Zoo Olomouc.

Samice bývají hnědé, případně hnědošedé, zato samci se pyšní bílým zbarvením hlavy. Žijí ve skupinách složených z rodičů a mláďat různého věku. Na péči o narozené potomky se podílí celá rodina. Porody mláďat jsou naplánovány tak, aby se v době jejich narození nacházelo dostatek kvalitní potravy, matky nestrádaly a měly dostatek mléka. Toto období nastává na začátku období dešťů. Mláďata nosí matka na sobě, na boku v oblasti slabin. Lemuři mívají problémy s termoregulací. Za chladného počasí se k sobě tisknou, aby se zahřáli. Doložená délka života je až 30 roků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.