sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Šest různých druhů vzácných ptáků se podařilo letos odchovat v Olomoucké Zoo. Jsou mezi nimi ohrožené sovy i čáp černý

Mláďata ptáků se odchovávají v zázemí zoologických zahrad pro klidné prostředí, přičemž vzácný odchov čápa černého se podařil v šesti evropských institucích.

Sezení na vejcích a následný odchov mláďat vyžaduje klid, a tak je spousta ptáků umístěna v zázemí zoo. V expozicích se některá mláďata objeví, až povyrostou. Jednoznačně nejcennějším odchovem jsou dvě mláďata čápů černých (Ciconia nigra); druhu, který se vyskytuje i v české přírodě a jeho populace narůstá. Ne však v zoologických zahradách. V loňském roce se podařil odchov pouze v šesti institucích v Evropě. „Hlavním problémem je sestavit harmonizující chovný pár, což se u nás podařilo navzdory trvalému handicapu jednoho z rodičů,“ uvádí kurátor ptáků MVDr. Jan Kirner.

Husa tibetská - nebezpečí pro mláďata

Husa tibetská (Anser indicus) se tentokrát stará o pět mláďat. Tyto krásné husy ze Střední Asie můžete vidět v prostorné voliéře u Pavilonu šelem. Nově si ale sdílí prostor s jeřáby mandžuskými a bělošíjími, kteří si rádi pochutnají na husím vajíčku nebo dokonce na husím mláděti. Z tohoto důvodu byl chovný pár před snesením snůšky přemístěn do zázemí, kde mají potřebný klid pro vychování husat.

Amazónek černotemenný - obtíže s krmením mláďat

Pár amazónek černotemenných (Pionites melanocephalus) odchovává jedno mládě, které mělo nelehký začátek. Rodiče ho sice zahřívali, ale po dobu prvních tří dnů ho nekrmili. Proto museli chovatelé zastoupit jejich roli a mládě v prvních dnech dokrmovat uměle. V současnosti váží již přes 100 gramů a začíná mu růst první peří.

Aratinga černohlavá - úloha adoptivních rodičů při péči o sirotka

U odchovu arating černohlavých (Nandayus nenday) se podařil úspěch díky možnosti celoročního pobytu venku a změnám ve stravě. Během odchovu došlo k neočekávané smrti chovné samice, která právě pečovala o mládě. Naštěstí se amazónští černotemenní osvědčili jako solidní adoptivní rodiče a tak pečují nejen o své vlastní mládě, ale také o jedno cizí. Celkem jsme letos zaznamenali 4 mláďata tohoto druhu.

Amazoňan modročelý - dokonalý průběh odchovu, vše podle plánu

Poprvé se podařil odchov i u amazoňanů modročelých (Amazona aestiva). Ze čtyř snesených vajec byla všechna oplozená a úspěšně se vylíhla čtyři mláďata, o která se rodiče vzorně starají.

Sýček obecný - ohrožený druh s 6 mláďaty

Posledním druhem v seznamu jsou sýčci obecní, naše nejohroženější sovy. Po importu samice z Francie v minulém roce se jedná o nepříbuznou krev pro českou populaci sýčků, která je v lidské péči.

Amazoňan modročelý

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.