čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Vlak, ze kterého vypadla dvouletá dívka u Štěpánova, jel podle inspekce s otevřenými dveřmi

Vlak, z něhož loni v létě na Olomoucku vypadla dvouletá dívenka, odjel z železniční stanice v Olomouci s neuzavřenými dveřmi. Při rychlosti vlaku ve 111 kilometrech za hodinu se pak dveře samovolně rázně otevřely.

Stalo se to ve chvíli, kdy byla matka s dvěma dcerami na toaletě. Mladší z nich z vlaku vypadla a po pádu zemřela. Vyplývá to ze závěrečné zprávy, kterou dnes zveřejnila Drážní inspekce. Pochybení konkrétního člověka však ze zprávy nevyplývá. Případem se stále zabývá policie.

Zásadní příčinou neštěstí podle zprávy inspekce na stránkách www.dicr.cz byla jízda vlaku s neuzavřenými nebo neúplně dovřenými pravými zadními nástupními dveřmi, které i po aktivaci funkčního automatického zajišťovače tak nebyly zajištěny proti samovolnému otevření. "Podařilo se prokázat, že dveře byly za jízdy otevřeny. Zpráva byla v pátek předána policii, která může zasahovat do trestně-právní otázky. Na nás bylo zjištění příčin, jak k tomu došlo," řekl dnes mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Neštěstí se stalo loni 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dítě v té chvíli podle zprávy inspektorů stálo v blízkosti otevřených dveří toalety a čekalo na matku, která byla na toaletě se starší čtyřletou sestrou. S dětmi tam odešla, když jel vlak rychlostí zhruba 50 kilometrů za hodinu a neuzavření dveří se v té chvíli nijak neprojevovalo. V rychlosti 111,5 kilometru za hodinu se však náhle pravé zadní nástupní dveře otevřely a dítě z nich vypadlo, stojí ve zprávě inspekce.

Podle kamerového záznamu na nástupišti v Olomouci do vlaku nastoupil 15 sekund před rozjezdem zadními nástupními dveřmi poslední cestující. O pár vteřin později dveře za sebou zavřel, zda však byly zavřeny úplně nebo jen dovřené, se vlaková četa podle inspektorů nepřesvědčila. Zároveň se však nepodařilo zjistit, zda poté s těmito dveřmi po rozjezdu vlaku někdo z cestujících nemanipuloval. Vlak po ujetí zhruba 30 metrů při rychlosti 19 kilometrů, kdy byly již ostatní dveře automaticky zajištěny, jel podle kamerového záznamu s neuzavřenými pravými zadními dveřmi. Podle ověřovacích pokusů se neuzavřené dveře při rychlosti zhruba 100 až 120 kilometrů samovolně a rázně otevřou.

Inspektoři ve své zprávě uvedli, že není v silách obsluhy vlaku z nástupiště jednoznačně identifikovat stav nástupních dveří, stejně tak i to, zda s již dříve zkontrolovanými nástupními dveřmi nemanipuloval některý z cestujících uvnitř vlaku. Z výpovědí vlakvedoucí i průvodčí vyplynulo, že se s jízdou vlaku s otevřenými nástupními dveřmi již setkaly. Ohlásily ji strojvedoucímu a po zastavení vlaku dveře zavřely.

Policisté případ vyšetřovali pro podezření z usmrcení z nedbalosti. "Prověřování zatím nebylo ukončeno a k celému případu chystáme na druhou polovinu příštího týdne tiskovou konferenci, na které budou podány veškeré informace," řekla dnes krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Podobné neštěstí se stalo před deseti lety zhruba o pět kilometrů dále u obce Střeň. Tehdy vypadl z vlaku pětiletý chlapec, zemřel na následky mnohočetných poranění. Matce se ztratil poté, co odešel v jedoucím vlaku sám na toaletu. Jeho tělo nalezli policisté zhruba po týdnu, když v rojnici prohledávali přibližně dvacetikilometrový úsek po obou stranách kolejiště směrem od Štěpánova do Moravičan. Matku nakonec soud potrestal podmínkou. Podle něj se dopustila ublížení na zdraví z nedbalosti, když nechala chlapce běhat po vlaku bez dozoru.

Čtěte více:

Autoři | Foto repro youtube.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.