sobota 20. dubna 2024 Marcela

Slunečné počasí přilákalo na Libavou 5149 účastníků

Střežený vojenský výcvikový prostor Libavá se na 1. máje opět otevřel cyklistům a pěším turistům. Tradiční akci s názvem Bílý kámen přálo počasí, dorazilo tak 5149 lidí. Loni na Bílý kámen přijelo 4348 účastníků, rekord je 6439 lidí z roku 2014.

"Bylo krásné slunečné a teplé počasí. Spokojenost byla veliká, bylo to parádní," hodnotila akci Rosulková Kvěťáková. Podle ní pořadatelé nemuseli řešit žádný významný problém, moc práce neměli ani zdravotníci. "Nestal se žádný vážný úraz, jen odřené koleno či loket nebo jedna alergická reakce," popsala.

Kromě cyklistů vyrazilo do vojenského prostoru i hodně pěších turistů, plné byly také autobusy určené seniorům. Účast na akci byla fakticky o několik stovek vyšší, protože vstupné neplatí děti do deseti let, které na Bílém kameni také nechyběly. Podle pořadatelů bylo letos jen minimum účastníků, kteří vyrazili bez přilby, a do vojenského prostoru se tak nedostali.

Bílý kámen je jedinou příležitostí, kdy se mohou zájemci dostat za závory přísně střeženého vojenského prostoru. Pořadatelé musejí při přípravě akce vyhovět náročným požadavkům armády, vojenských lesů či vojenské policie. Lidé musejí mít například cyklistickou přilbu, na celém území také platí přísný zákaz fotografování a pořizování videí.

Akce Bílý kámen otevírá zájemcům vojenský prostor Libavá od roku 1994. Pořadatelé kvůli obrovskému zájmu přidávali dříve i letní variantu, která ale loni nebyla a neplánuje se ani letos. Lidé mohou na Libavé navštívit obvykle nepřístupné památky, například střeleckou pozorovatelnu, poutní kostel ve Staré Vodě či větrný mlýn ve Městě Libavá. Za dobu historie Bílého kamene se za hranice vojenského prostoru podívalo už zhruba 88.000 lidí.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.