čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

V Nemocnici Šternberk absolvovalo kurz první pomoci téměř 300 zájemců

Vědět, jak se zachovat a co dělat při úrazech nebo nehodách může být pro záchranu života rozhodující. Díky Nemocnici Šternberk už to ví téměř 300 lidí, kteří prošli kurzem první pomoci. Ty probíhají na základních školách, ale i ve firmách či jiných sdruženích.

Téměř tři stovky dětí i dospělých ze Šternberka a okolí dnes ovládá základy poskytování první pomoci díky zdravotníkům Nemocnice Šternberk. Před třemi lety nemocnice zahájila pořádání kurzů první pomoci pro veřejnost, v rámci kterých odborníci učí dospělé i děti praxi a teorii pomoci při ohrožení zdraví či života. Od loňského roku navíc zdravotníci přijíždějí školit i přímo do firem, kde nabídky využilo již 70 zájemců.

„Znalosti první pomoci jsou v momentě nehody či náhlých zdravotních obtíží opravdu nedocenitelné, protože právě rychlá a správná pomoc v krizových situacích doslova zachraňuje životy. V Nemocnici Šternberk chceme dovednosti první pomoci naučit opravdu každého, kdo má zájem. Proto jsme se rozhodli zájemcům umožnit školení i mimo prostory našeho zařízení,“ vysvětluje hlavní sestra Nemocnice Šternberk Lenka Neumannová s tím, že možnosti mohou využít jak firmy, tak i sdružení nebo jakákoliv skupina osob, která má k dispozici vlastní prostory.

Zároveň nemocnice již třetím rokem pořádá kurzy pro žáky základních škol, v rámci kterých zdravotníci proškolili přibližně 180 dětí, a také individuální kurzy pro jednotlivce, v rámci kterých bylo proškolena 20 zájemců. „Minimální počet účastníků pro skupinový kurz první pomoci jsou vždy tři osoby, maximální pak patnáct osob. Cena je 300 korun za osobu za dvouhodinový kurz a termín i čas kurzu si vždy domlouváme individuálně dle možností a potřeb obou stran,“ dodává Neumannová.

Obsahem kurzu je přitom jak teorie, tak zejména praxe, která je zaměřena na základní laickou první pomoc. Účastníci kurzu se naučí správnou techniku dýchání a nepřímé srdeční masáže, dozví se jak postupovat při úrazu elektrickým proudem, jak zajistit místo dopravní nehody, nebo jak postupovat při zlomeninách a masivním krvácení, což jsou nejběžnější život ohrožující stavy, u kterých právě rychlá první pomoc rozhoduje. Zároveň nechybí informace o tom, jak postupovat v situaci, kdy objevíme někoho se zdravotními obtížemi, například otráveného nebo tonoucího. Účastníci se také doví informace o správných telefonních číslech na záchranné složky.

 „Znalosti první pomoci by měly být samozřejmostí pro každého z nás. Úraz či nehoda se totiž může stát komukoliv bez ohledu na prevenci a kdokoliv z nás s nimi také může přijít nečekaně do styku. Při masivním krvácení, zástavě srdce nebo poranění elektrickým proudem navíc mohou rozhodovat vteřiny,“ uzavírá Lenka Neumannová.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.