neděle 19. května 2024 Ivo

Do Česka dnes přilétají letadla kvůli začátku leteckého cvičení Ample Strike. Vojáci obsadí i Libavou

Příletem prvních letadel dnes v Česku začíná mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2017. Zúčastní se ho až 1300 vojáků z 18 aliančních a partnerských armád. Cílem cvičení je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek.

Cvičení budou probíhat ve vojenských prostorech Boletice a Libavá. Dále také na leteckých základnách a letištích v Bechyni, Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích. Samotný výcvik začne až 28. srpna a potrvá do 12. září. Již ode dneška ale budou nad Olomouckem přelétat vojenské stíhačky a bombardéry. 

„Nedílnou součástí je také prověření schopností Host Nation Support. Piloti si procvičí své schopnosti během doplňování paliva za letu a úkoly přímé letecké podpory,“ uvádí Denisa Vernerová, vedoucí tiskového a informačního střediska Ample Strike 2017. Počítá s účastí až 1300 cvičících. Do mezinárodního cvičení vzdušných sil se zapojí také příslušníci Aktivní zálohy Ozbrojených sil České republiky a poprvé i záložníci Vzdušných sil Armády České republiky.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.