neděle 19. května 2024 Ivo

Sluneční dům Sluňákov slaví deset let. V sobotu proběhne v Horce nad Moravou speciální program

Jediný dům v Olomouckém kraji se může pyšnit Národní cenou za architekturu (Grand prix architektů). Před deseti lety ji získal dům přikrytý zemí určený pro Sluňákov – centrum ekologických aktivit města Olomouc. Poslední srpnovou sobotu proběhnou v Horce nad Moravou oslavy deseti let od zahájení jeho provozu.

„Dospělým lidem nabídneme velmi bohatý a doufám atraktivní program, který jim ukáže nejen dům, ale i areál s uměleckou galerií v jeho okolí. Program je určen všem, kteří si již toto místo oblíbili a navštěvují ho, ale i těm, kteří u nás ještě nebyli. Zdarma si lidé mohou prohlédnout nejen dům, ale i unikátní prostory Rajské zahrady Františka Skály a Sluneční hory Miloše Šejna“ říká ředitel Sluňákova Michal Bartoš.

Stavbu po celou dobu provází velký zájem lidí, kteří na ní obdivují propojení ekologie s elegancí. Realizace stavby byla umožněna díky investici Statutárního města Olomouce a dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Hlavní program dne oslav začíná ve vstupní hale od 16:30 hodin. Lidé mohou společně s architekty projít celý dům a prohlédnout si fotografie z umělecké dílny Vladimíra Janka (DDM Olomouc), které vznikly letos, a zachytily živelnou přírodu v okolí domu. Dům architekti (Projektil) zapojili do okolní přírody tak dokonale, že se v krajině ztrácí a tím pádem ji nijak neruší. Stavební řešení domu využívá principů solární architektury, velké tloušťky tepelných izolací a řízeného větrání se zpětným získáváním tepla. Díky těmto opatřením dochází k ročním úsporám zhruba 180 000 korun v případě porovnání s klasickým řešením vytápění běžného domu. Po prohlídce domu Projektil architekti představí i svou další tvorbu, která patří k tomu nejzajímavějšímu, co u nás v moderní architektuře vzniká.

V rámci doprovodného programu bude možné v dopoledních hodinách navštívit čističku odpadních vod a vodní elektrárnu v Horce nad Moravou.

Po obědě je možnost nahlédnout do prostor Rajské zahrady a Sluneční hory (od 13:00), ale také se projít celým areálem Domu přírody a procházku oživit shlédnutím uměleckého představení (14:30) v rámci sympózia Bohemiae Rosa. Tento projekt vznikl v roce 1992 a jeho duší jsou autor Sluneční hory Miloš Šejn a tanečník a choreograf Frank van de Ven, který byl téměř deset let součástí japonského tanečního souboru Min Tanaky. Společně s umělci z různých koutů světa doslova všemi smysly a tancem ochutnávají silná místa v nádherné české krajině. V letošním roce oživí své umění prožitky v Horce nad Moravou. Jejich imaginaci rozvíří svět mokřadů Litovelského Pomoraví. Po celý den bude v areálu společně s nimi přítomen archeolog Filip Šrámek, který představí v plném provozu na místě vystavěné historické pece na chléb a bronz. Od 15:30 je naplánován jeho hlavní vstup s ochutnávkou v peci upečeného chleba a ukázkou vytavených bronzových předmětů.

Oslavy vyvrcholí od 20 hodin koncertem šansony prodchnuté tvorby skupiny Annešanté v Rajské zahradě. Prostor Rajské zahrady také využije jako inspiraci pro svůj jazzově a experimentálně naladěný trombón německý hudebník Günter Heinz.

Veřejnosti je tato nabídka poskytnuta díky dvěma projektům spolufinancovaným Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Více o programu se dozvíte na stránkách www.slunakov.cz

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.