pátek 29. března 2024 Taťána

V okolí Bouzova se vápenec těžit nebude. Olomoucký kraj je proti

Olomoucký kraj dnes znovu odmítl projekt těžby vápence nedaleko Bouzova na Olomoucku, proti kterému se postavili lidé z okolních obcí i samosprávy. První nesouhlasné stanovisko vydalo hejtmanství už loni, letos na jaře ale jeho rozhodnutí zrušilo ministerstvo životního prostředí. Nesouhlas krajského úřadu bude mít důležitou roli při rozhodování báňského úřadu o povolení těžby. Vápenec chce u Bouzova dobývat švýcarská firma Agir. Internetovou petici proti jejímu záměru podepsalo téměř 2500 lidí.

MŽP letos na jaře loňské nesouhlasné stanovisko krajského úřadu zrušilo kvůli tomu, že podle ministerstva nebyly rádně vypořádány všechny připomínky a nebyly vyjasněny pochybnosti ohledně vlivu případné těžby vápence na životní prostředí. Investor letos předložil další zprávy odborných firem, podle kterých pod plánovaným dobývacím prostorem nehrozí hluboké krasové proudění podzemní vody.

Podle vedoucího odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu Josefa Veselského nové zamítavé stanovisko odráží všechny připomínky, které k prvnímu rozhodnutí mělo MŽP. Hejtmanství upozornilo na to, že podle odborníků nelze jednoznačně vyloučit nezvratné poškození vodních zdrojů v okolí dobývacího prostoru Hvozdečko.

Krajský úřad své loňské zamítavé stanovisko k projektu zdůvodnil zejména nepříznivým vlivem lomu na hydrogeologické poměry v této krasové oblasti, kde se podle expertů nachází jedna z největších nádrží podzemních krasových vod v Českém masivu. Těžba vápence by mohla snížit kvalitu podzemních vod, které slouží jako zdroj pitné vody pro Litovelsko a Olomoucko. Hejtmanství tvrdí, že negativní dopady těžby vápence nelze kompenzovat. „Záměr těžby v lokalitě Hvozdečko nepřináší pro místní obyvatele ani pro Olomoucký kraj žádné významné výhody," uvedlo.

K odbornému posudku vlivu těžby na životní prostředí dostal krajský úřad více než pět stovek vyjádření. „Prakticky všechna byla nesouhlasná a obsahovala neustále se opakující tytéž připomínky," uvedlo v zamítavém stanovisku hejtmanství. Autor posudku sice nejprve krajskému úřadu navrhl vydat souhlasné stanovisko, ve kterém by byly stanoveny podmínky pro provoz lomu, avšak nakonec svůj názor po připomínkách expertů a veřejnosti změnil.

Švýcarský investor v lomu Hvozdečko plánuje ročně těžit až 40.000 tun vápence. Přilehlými obcemi by měly po otevření lomu projíždět v průměru dva nákladní automobily za hodinu, zatímco nyní po tamních silnicích jezdí velmi málo těžkých vozidel. Na celkovém dopravním zatížení v tomto regionu by ale doprava vápence podle investora měla jen malý podíl.

Lidé v okolních obcí mají obavy i ze změny rázu krajiny a nadměrného hluku. Autoři petice tvrdí, že lom má být u Hvozdečka podle Koželské vybudován pouze 160 metrů od nejbližších budov. Těžba vápence by podle nich měla devastační vliv na rekreační charakter krajiny s unikátními krasovými jevy.

Autoři | Foto By Bjalek Michal (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky vápenec, Bouzov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.