úterý 16. dubna 2024 Irena

Město nainstalovalo první plastové lavičky, další budou přibývat

První plastové lavičky byly instalovány v Olomouci, kde dosud lidé usedali pouze na lavičky vyrobené ze dřeva. "Plastové lavičky chceme postupně rozmístit na několika místech Olomouce, jelikož jsou odolné a zároveň nejsou náročné na údržbu," řekl dnes primátor Antonín Staněk.

Pracovníci Technických služeb města Olomouce (TSMO) plastové lavičky typu Sára od českého výrobce z Lázní Bohdaneč instalovali u hvězdárny v městské části Lošov. Bezúdržbové lavičky chce město podle Staňka využít v okrajových částech nebo na dětských hřištích. "Vycházeli jsme z potřeb komisí městských částí, které vznášejí požadavky na doplnění mobiliáře a samy určují místo pro jejich instalaci," uvedl Staněk.

Kromě prostoru v okolí lošovské hvězdárny se nové plastové lavičky postupně objeví na dětských hřištích v ulicích Hermannova a Dlouhá a také podél břehu Moravy nedaleko kojeneckého ústavu.

"Pořízením plastových laviček se symbolicky uzavírá kruh systému tříděného odpadu. Právě do bohdanečské firmy dodáváme plast, který se ve městě vytřídí. Jedná se o skutečně smysluplnou recyklaci," podotkl ředitel TSMO Miroslav Petřík, podle kterého loni obyvatelé Olomouce vytřídili 1250 tun plastů.

Plastová lavička s opěradlem váží 60 kilogramů a na délku měří 1,5 metru. Výrobek má podle Petříka certifikát zdravotní nezávadnosti a materiál je odolný proti hmyzu i houbám.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky lavičky, plast, olomouc, lošov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.