úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Olomoučtí studenti budou ve čtvrtek stávkovat za ústavní hodnoty České republiky

Do čtvrteční půlhodinové stávky by se mělo zapojit na několika místech Olomouce také několik set studentů Univerzity Palackého. Sejdou se například u Konviktu, na prostranství Zbrojnice a na Žižkově náměstí. Organizátoři akce chystají také odpoledne v Divadle na cucky besedu s odborníky.

K akci se připojí někteří studenti středních škol v Olomouci a v Šumperku. „Ve 12:00 studenti vyjdou z fakultních univerzitních budov a shromáždí se na několika místech. Počítáme s tím, že se sejdou na náměstí u pedagogické fakulty u sochy Masaryka, u Zbrojnice, U-Pointu, na Konviktu a u dalších budov, které nejsou v centru města jako u fakulty tělesné kultury, lékařské fakulty a fakulty zdravotnických věd," řekl senátor akademického senátu filozofické fakulty Michal Nguyen. Jen u pedagogické fakulty by se podle něj mělo sejít asi 250 lidí.

Součástí protestu bude od tří odpoledne v Divadle na cucky na Dolním náměstí diskuse o hodnotách demokracie, demokratické kultury a ústavních zvyklostí. Organizátoři počítají s účastí prvního polistopadového rektora Josefa Jařaba či politologa Tomáše Lebedy, obrátili se i na vedení univerzity. „Stávka je studentská, univerzita logicky nemůže podporovat studenty v tom, aby narušovali výuku a tím pádem i chod univerzity. Je tady ale nepsaná morální podpora z univerzity, která propůjčila informační kanál a sdílí událost svých studentů," doplnil senátor fakulty.

Studenti se svolávají přes sociální sítě. Účast na výstražné stávce VyjdiVen Olomouc, která vyzývá především studenty vysokých i středních škol, aby ve čtvrtek v pravé poledne vyšli ven ze škol, tříd a pracovišť, potvrdily do úterního večera dvě stovky studentů a další čtyři stovky projevily zájem. Do protestu se zapojilo i Gymnázium Hejčín v Olomouci. „Zapojila se do toho naše studentská rada. V současné době jsme ji oslovili, aby nám řekla svou představu, ať si to můžeme vyjasnit. V tuto chvíli nevím, jak si to naši studenti představují, zda se připojí nějak symbolicky. Bránit jim rozhodně nebudeme," řekl ředitel gymnázia Karel Goš.

Na seznamu přihlášených škol je i VOŠ a SPŠ Sumperk a také šumperské gymnázium. „Moc o tom nevím, ve škole se nic oficiálně neorganizuje, asi se k tomu přihlásili nějací studenti. V Šumperku se však kolem oběda koná nějaké shromáždění u divadla, někteří studenti počítají, že by se toho zúčastnili, a to buď ve své pauze nebo budou mít omluvenku od rodičů," řekl ředitel gymnázia Milan Maceček.

Akci zorganizovali studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění, zapojily se do ní školy napříč republikou. Účastníci budou moci podepsat svůj souhlas se zněním výzvy. Mezi požadavky například je, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhán. Studenti rovněž požadují, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Palackého

Štítky školy, demonstrace, střední, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.