pátek 29. března 2024 Taťána

Hasiči se celou noc potýkali s následky silného větru, vyjížděli už téměř ve 200 případech

Hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli v noci na dnešek kvůli silnému větru k 70 událostem. Likvidace následků větru je zaměstnávala již v sobotu, celkem tak za víkend řešili už přes 190 událostí. Jednotky hasičů jsou i k deváté hodině stále v terénu.

Odstraňovali zejména spadané stromy, museli se vypořádat s uvolněnými střešními krytinami. Aktuálně je kvůli popadaným stromům uzavřeno několik silnic nižších tříd a silnice první třídy u Skřítku na Šumpersku, sdělila mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Silnice jsou dočasně uzavřené například mezi obcemi Jívová a Dolany, Hraničné Petrovice a Těšíkov či Chabičov a Huzová na Olomoucku. Na Přerovsku jsou to úseky mezi obcemi Paršovice a Lhota nebo obcí Niva a Protivanov.

"Celou noc byly v terénu desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří odstraňovali následky řádění silného větru. Ten se neuklidnil a stále shazuje stromy a uvolňuje střešní krytiny," uvedla mluvčí, podle které bylo také nutné posílit směnu na krajském operačním a informačním středisku hasičů. "Požární stanice své početní stavy posilovat nemusely," řekla mluvčí.

Stejně jako v sobotu byla i v noci nejvážnější situace na Šternbersku a Přerovsku. "Na Šternbersku hasiči řešili převážně popadané stromy a větve na komunikacích, drátech elektrického vedení a také na osobních automobilech. Přerovsko si kromě těchto typů událostí vyžádalo i zásahy u uvolněných střešních krytin," uvedla mluvčí.

Hasiči odstraňovali například kus uvolněné střechy na budově policie v Přerově. Ve stejném městě byl nahnutý semafor, který hasiči odřezali. V Hranicích odstranili uvolněný satelit na balkoně rodinného domu. "Spadlou střechu rodinného domu, přístavku a garáže řeší hasiči dnes ráno v obci Nová Hradečná. Silný vítr střechu sroloval a několik plechových kusů leží na zahradě," řekla Hacsiková.

Autoři | Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.