čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

ROZHOVOR: Baseballová extraliga startuje, Olomouc posílí dva Australané

Česká baseballová extraliga 2018 startuje na konci března. Skokani Olomouc se přes zimu intenzivně připravovali na další sezonu. Již nyní je zřejmé, že tým vedený hrajícím trenérem Jakubem Vojákem posílí dvě zahraniční posily z Austrálie. První domácí zápas odehrají Skokani 31. března, kdy se v areálu na Lazcích utkají s ostravskými Arrows. Na diváky čeká řada překvapení a můžou se těšit na zajímavé události. Více se dočtete v rozhovoru s manažerem A týmu Michalem Kohoutem a jmenovaným hrajícím trenérem a catcherem v jedné osobě Jakubem Vojákem.

Jak probíhá příprava na extraligový ročník 2018 v Olomouci?

Michal Kohout: Připravujeme se standardně jako každým rokem. To znamená jednak organizovaně v podobě tréninků celého týmu v tělocvičně, ale i individuálních tréninků v posilovnách, kterých se jednotliví hráči účastní. Do Vánoc jsme se zaměřovali zejména na fyzickou přípravu, od ledna jedeme i baseballové dovednosti. V současnosti je nutné nachystat hřiště a zázemí.

Kdy a kde chystáte zápasy ještě před startem sezony?

Jakub Voják: Přípravné zápasy odehrajeme tuto sobotu 24. března, a to na půdě Arrows Ostrava. V 11 hodin nás čeká první zápas s týmem Olympia Blansko. Ve druhém zápase od 13 hodin budeme čelit týmu Tempo Titans Praha. Důležité je dostat se ještě před startem extraligy na hřiště a zahrát si baseball pod modrou oblohou.

V jaké podobě je v současné chvíli kádr?

Michal Kohout: Čeští hráči jsou ve stejné podobě, v jaké byli v předešlých sezonách. O zahraničních posilách víc řekne náš dlouhodobý skaut, tedy Kuba Voják.

Jakube, jak to vypadá se zahraničními posilami?

Jakub Voják: Zájem zahraničních hráčů hrát v Evropě je velký a jde o důkladný výběr. Občas to není jednoduché, protože musíte nasbírat dostatek informací a ty také ověřit. To, co zájemci píší, nemusí být pravda. Většinou se tedy opírám o informace od svých zahraničních přátel a od hráčů, které znám. Mnohokrát se ostatním klubům stalo, že posily, které přivezly, nakonec nepotvrdily to, co o sobě sdělily a kluby je musely posílat domů. Tomu se chceme vyhnout. Snažíme se, aby se nám něco podobného nestalo.

Prozradíš konkrétní jména hráčů, která letos nastoupí v dresu Skokanů?

Jakub Voják: Ano. Přijedou dva hráči z Austrálie. Oba jsem poznal osobně při svém angažmá v jihoaustralské lize. Půjde o kluky z týmu West Torrens Eagles, za který jsem hrál v uplynulých dvou zimních přestávkách. První zahraniční posilou bude Nathan van der Linden, který za nás hrál už před dvěma lety. Je to zkušený utility player, tedy všestranný hráč. Druhou posilou bude Joel Chapman, který je nadhazovačem a je výborný i v zadním poli.


Jakub Voják

První zápas extraligy odehrajete v Ostravě na Velký pátek, o den později dorazí ostravské šípy do Olomouce. Nastoupí oba hráči už na tato utkání?

Na tato dvě první nebudou, protože přiletí až v tom následujícím týdnu. Nicméně na další kola zápasů už budou připraveni.

První domácí zápas je vždy velkou událostí. Jak bude vypadat program Opening Day, který pořádáte 31. března, a co jste si připravili pro diváky?

Michal Kohout: Kromě komentovaného zápasu, který začne ve 14 hodin, budou připraveny různé soutěže, malí i velcí si budou moct v rámci takzvané road show vyzkoušet pálkařské i jiné baseballové dovednosti. Po nástupu obou mužstev na hřiště ještě před začátkem samotného utkání zazpívá českou národní hymnu Jakub Rousek, operní zpěvák Moravského divadla Olomouc. Slavnostního nadhozu se s největší pravděpodobností ujme Jan Tomajko, persona českého hokeje a jeden z nejslavnějších olomouckých odchovanců posledních dvou dekád a současný majitel HC Olomouc. Věříme, že i letošní program Opening Day je pro diváky lákavý, a určitě se mají na co těšit, stejně jako my se těšíme na ně.

Jak hodnotíte loňskou sezonu a co očekáváte od nadcházející?

Jakub Voják: Loňská sezona byla jednou z nejlepších, určitě se takto dá nazvat základní část. Měli jsme velmi pozitivní bilanci, přičemž dvacet vítězství jsme dosud neměli. Určitě nám pomohly právě loňské zahraniční posily. Dylan Brammer se stal nejlepším nadhazovačem v extralize, Max MacNabb, který byl v podstatě na stejném levelu, nás bohužel musel v průběhu sezony opustit, protože podepsal profesionální smlouvu v USA. Bylo to těsně před play off. To se poté odrazilo ve výsledcích. Max nám chyběl a Dylan to nemohl utáhnout sám. Play off nám už bohužel nešlo tak, jak bychom si představovali. V celkovém ohledu ale byla uplynulá sezona velmi vydařená.

Michal Kohout: Sezonu bych opravdu rozdělil na dvě části. Základní byla velmi pozitivní, a to nejen z pohledu bilancí výher a proher, ale především předvedenými výkony. Kromě zmíněného Dylana a Maxe jsme měli také velkou posilu v podobě Christophera Dawsona. Nebyl sice tak dominantním hráčem ve statistikách, byl však plnohodnotným hráčem týmu, který byl schopný pendlovat sestavou tak, jak jsme potřebovali. A vždy předvedl dobrý výkon. Nadstavba se už nenesla v naší režii. Kromě ztráty Maxe vše ovlivnilo i to, jak byl program velmi nabitý. Ve své podstatě byly po prvním týdnu rozdány karty - kdo se umístí nahoře a kdo dole. Sezonu i přesto hodnotím jako velmi úspěšnou. Cíl byl dostat se do play off, což se nám povedlo jasně po kvalitních výkonech a ne žádnou náhodou. Věřím, že jsme diváky bavili předvedenou hrou. A to je náš cíl i do další sezony. Nejen dobré výsledky, ale také to, abychom ze hřiště odcházeli se vztyčenou hlavou i po případné prohře.

Jakub Voják: Ještě bych rád dodal, že se nemůže bavit jen o zahraničních posilách. Bez našich stálých hráčů by to určitě nešlo a všem patří velký dík za jejich odvedenou práci. I mladší hráči dokázali předvést skvělé výkony. Například Matěj Lázniček, který se dostal do výběru české reprezentace a už je jejím pevným členem, má naběhnuto na dobrou baseballovou budoucnost.


Michal Kohout

Jaké jsou ambice pro sezonu 2018?

Michal Kohout: Vše se bude odvíjet pochopitelně i od posil, které jsou nedílnou součástí všech extraligových týmů. Nicméně cíl je jasný. Letos je zkrácená sezona tím, že se hrají jen tři vzájemné zápasy s každým soupeřem. Důležitý tak bude každý zápas. Musíme makat od prvního do posledního utkání tak, abychom se dostali do bojů o titul. Doufáme, že se nám to povede.

Na co se můžou fanoušci těšit?

Michal Kohout: Na kvalitní výkony, ale nejen to. Letos pro diváky připravíme doprovodný program a i akce většího rozsahu, které tady ještě nebyly. Sledujte náš facebook a webové stránky.

Tisková zpráva

Štítky baseball, sport, rozhovor, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.