sobota 20. dubna 2024 Marcela

Díky novému rentgenu se v olomoucké nemocnici zrychlilo a zkvalitnilo vyšetřování pacientů

Nový rentgenový přístroj využívají od konce února na Ortopedické klinice Fakultní nemocnice Olomouc. Hlavní výhodou moderního systému je přímá digitalizace snímků, z níž vyplývá jejich kvalita a také rychlost, s jakou mají lékaři výsledky vyšetření k dispozici. Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji za pořízení rentgenu zaplatilo bezmála 6,5 milionu korun.

„Nový přístroj je obrovský skok, a to především díky přímé digitalizaci, kvalitě výstupu a rychlosti zpracování. Dá se říci, že než se pacient po rentgenování začne oblékat, je snímek hotový. Předchozí systém používaný na ortopedii vyžadoval převod exponovaných snímků z kazet do digitální podoby, což byla sice otázka pár minut, ale nyní je snímek během několika málo vteřin připravený k hodnocení,“ řekl přednosta Radiologické kliniky FN Olomouc profesor Miroslav Heřman. Digitální skiagrafický systém zaručuje vynikající kvalitu snímků a snadnou manipulaci s nimi. „Přístroj je jednoduše ovladatelný a zajišťuje kompletní rozsah požadovaných vyšetření. Můžeme tedy pořizovat snímky pacienta stojícího, sedícího i ležícího. Je možné také přesně zjistit zvětšení, ke kterému při snímkování došlo, což je důležité při plánování ortopedických výkonů,“ doplnil Heřman. Systém samozřejmě umožňuje prohlížení snímků už v ovladovně a jejich základní úpravu.

Novinku, jejíž instalace nevyžadovala stavební úpravy, si lékaři pochvalují. „Nový přístroj je skok na zcela jinou úroveň. V rychlosti i kvalitě,“ uvedl primář Ortopedické kliniky FN Olomouc Petr Kamínek. Rychlost, s níž systém snímky pořídí a zpracuje, se podle něj takřka hned projevila výrazným zkrácením čekací doby na rentgenové vyšetření. „Diametrálně odlišná je i kvalita snímků. Můžeme tak lépe hodnotit degenerativní změny skeletu nebo pooperační vývoj kostí,“ zhodnotil primář.

Velký přínos má nový rentgen zejména při ošetřování nemocí, vad a úrazů nohy a plánování operací v této oblasti. „S původním rentgenem jsme byli proti jiným pracovištím limitováni. Bylo obtížné pořizovat zátěžové snímky nohy. Rentgenku nebylo možné snížit do potřebné úrovně a k dosažení potřebných projekcí bylo nutné improvizovat. S novým přístrojem tento problém odpadl,“ uvedl Kamínek. Přístroje si na klinice cení o to víc, že ortopedie se bez rentgenu v podstatě neobejde. „Téměř každý pacient, který jde na operaci, musí projít rentgenovým snímkováním. Také v hodnocení operací, včetně endoprotetických, hraje důležitou roli. Ortopedie je vlastně na rentgenu závislá,“ dodal. Jeho slova potvrzuje i statistika, v loňském roce bylo na detašovaném RTG pracovišti při ortopedické klinice provedeno bezmála 22 tisíc vyšetření.

Tisková zpráva | Foto Dalibor Peřina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.