úterý 16. dubna 2024 Irena

POLITICKÁ KORIDA: Jak hodnotí zastupitelé rozhodnutí města o koupi Androva stadionu?

Po několikaměsíční pauze se vracíme k oblíbené rubrice Politická korida, ve které se ptáme jednotlivých zastupitelských klubů na otázky týkajících se aktuálního dění v Olomouci. V aktuálním dílu jsme se zaměřili na rozhodnutí města o koupi Androva stadionu. Co na to říkají jednotlivé zastupitelské kluby?

Otázka redakce

V uplynulých dnech proběhlo schválení koupě Androva stadionu městem. Jak hodnotíte toto rozhodnutí?
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem v pátek 23. března ve 13:00, předsedové či jejich zástupci, měli čas odpovědět do středy 28. března, do 12:00. 

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Miroslav Skácel (KSČM)

Vážení čtenáři, vím zcela určitě, že ne všichni Olomoučané se radují z koupi Androva stadionu. Někteří cenu přepočítávají na opravy chodníků, jiní na nedostatek peněz na soc. služby a jiní nedostatek peněz na kulturu. Mohu říct, že co Olomoučák to jiný názor, každý má částečně pravdu a uvažuje v zájmu města. Já již několik volebních období pracuji ve sportovní komisi, a proto vím, co znamená každá koruna na sport. Naše ZO mládeže zakládala soutěže v malé kopané pod názvem „Racek“. Z toho je zřejmé, že pocházím z Řepčína. V této čtvrti byl oddíl kopané Moravské železárny, předchůdce Sigmy. Již jako desetiletí kluci jsme chodili na „Železárny“. Byla to vždy velká událost. Proto schvaluji nákup Androva stadionu městem. Vidím v tom perspektivu pro rozvoj prvoligového fotbalu i mládeže. Jen mě mrzí, že celé smluvní řešení nezahrnuje například povinnosti Sigmy v oblasti s mládeží.

 

Dominika Kovaříková (Občané pro Olomouc)

Klub Občané pro Olomouc nákup Androva stadionu nepodpořil, nicméně výsledek hlasování byl dopředu očekávatelný a nezbývá, než jej respektovat. Domníváme se však, že pro Olomouc jsou v současné době důležitější investice, než nákup stadionu, který nelze využít jinak, než pro profesionální fotbal. Dle našeho názoru nebyl nákup stadionu (s výjimkou pozemků pod komunikací v ul. Legionářské) v zájmu města a jeho občanů.

 

 

Matouš Pelikán (KDU-ČSL)

Ke schválení koupě Androva stadionu měla KDU-ČSL dlouhodobě zdrženlivý přístup, stejně jako obecně k podpoře vrcholového sportu (zejména fotbalu a hokeje) ze strany města. Raději bychom viděli výraznější podporu aktivního sportování dětí a široké veřejnosti a dokážeme si představit vhodnější využití peněz (např. k investicím do městské infrasktruktury či k podpoře dostupného bydlení). Ovšem v situaci, kdy město napříč politickými stranami dlouhodobě deklarovalo snahu podpořit Sigmu Olomouc a zárověň se koupí stadionu podařilo uchránit stadion před případnými spekulanty pro sportovní účely, jsme se koupi rozhodli svými hlasy podpořit.

 

Martin Major (ODS)

Rozhodnutí o budoucnosti Androva stadionu má několik rovin. Přestože patřím mezi fotbalové fanoušky, mohu snad být objektivní.

Jedním faktem je, že za vybudováním Androva stadionu stojí generace Olomoučanů, mecenášem Josefem Anderem počínaje přes bezpočet nadšenců až po manažery dnešní akciové společnosti.

Během těch desítek let vznikl v Olomouci nadstandardní sportovní areál, který splňuje mezinárodní kritéria a jako takový mohl před dvěma lety hostit i finálové souboje Mistrovství Evropy jednadvacítek či nedávno tři utkání Evropské ligy.

V České republice patří mezi nejlepší stadiony a reprezentace jej často volí jako místo pro svá domácí mimopražská utkání. Je jasné, že takový areál by nikdy neměl přestat sloužit sportu, bez ohledu na to, co se bude dít se společností, jejíž součástí je i prvoligový fotbalový tým. Nikdy nelze vyloučit, že se fotbalu přestane dařit a vlastníkovi klubu se jednoho dne přestane líbit investovat do prodělečného podniku. Jak potom zabránit tomu, aby areál využil k jiným komerčním účelům?

To není nadsázka, jen si vzpomeňme na trable se zimním stadionem i s malou halou, kde se svého času prodávala auta a dnes roste plevel. Jsem si jistý, že ve vlastnictví města sportovnímu areálu podobný osud nehrozí.

Dalším faktem je, že model, kdy sportovní infrastrukturu vlastní město a nikoliv příslušný klub, je v ČR zcela standardní a převládající.

S výjimkou pražských S a snad ještě Teplic jsou stadiony všude vlastněny městem. To napovídá, že výše uvedené argumenty mají smysl. Když k tomu přidám skutečnost, že v bezprostředním sousedství Androva stadionu je i plavecký bazén a za ním zimní stadion, dostává tak město možnost rozhodovat o osudu a koncepci uceleného sportovního komplexu.

Vše výše řečené podle mého názoru za tu investici stojí.
 

Pavel Grasse (ProOlomouc)

(odpověděl po termínu, vyjádření bylo přidáno dodatečně)

Naše hnutí ProOlomouc hlasovalo proti koupi Androva stadionu tak, jak jej připravilo vedení města. Podle našich propočtů je to investice, která město zatíží v následujících 20-ti letech částkou okolo 600 mil. korun, a to není pro městský rozpočet zanedbatelné. Zatím nemáme ani splacený Akvapark. Přitom využitelnost vlastní fotbalové plochy a s ní souvisejících zařízení je pro širší olomouckou veřejn ost nemožné. Podle našeho názoru jde v prvé řadě o podporu profesionálního fotbalu v Olomouci a zajištění jeho dlouhodobého provozu tak říkajíc na náklady města. Rozumný by byl pro nás samotný odkup pozemků, na nichž jsou veřejné plochy ulice Legionářské, ale o takové variantě vedení města se Sigmou snad ani nejednalo.

 

Filip Žáček (ČSSD)

(odpověděl po termínu, vyjádření bylo přidáno dodatečně)

Sociální demokracie se za nákup Androva stadionu na jednání zastupitelstva města postavila, protože dlouhodobě podporuje kroky vedoucí k zachování tohoto fotbalového stánku v centru města pro fanoušky i širší olomouckou veřejnost. Jsem rád, že se podařilo najít napříč zastupitelstvem tak širokou shodu na tomto rozhodnutí. Zachovali jsme se zodpovědně k dědictví v podobě Androva stadionu, který patří k Olomouci neodmyslitelně již desetiletí a vytvořili tak podmínky k tomu, aby mohl v těchto prostorách sport fungovat i nadále. Je třeba připomenout, že zvolený model je normální i v řadě dalších měst.

 

Aleš Jakubec (TOP 09)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 

 


Miroslav Žbánek (ANO 2011)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 

 

Ivo Vlach (TOP 09)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 

 

Autoři | Foto Ralf Roletschek [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.