sobota 20. dubna 2024 Marcela

V olomouckých parcích se bude kácet přes třicet stromů

Projekt obnovy Smetanových, Čechových a Bezručových sadů řeší regeneraci porostů dřevin v historických parcích. Hlavním cílem je prosvětlení a uvolnění porostů, obnovení kompozičních os a zlepšení zdravotního stavu dřevin. Kácení nemocných a neperspektivních stromů bude probíhat ve dvou termínech, do konce období vegetačního klidu a dále pak na podzim 2018. S výsadbou nových keřů a stromů se začne na konci léta 2018. O veškerém dění v parcích, které bude souviset s projektem, se návštěvníci dozví na informačních panelech umístěných v parku.

„Historické parky jsou neodmyslitelně spjaté s dějinami Olomouce, dotvářejí kolorit města a jsou oblíbenými místy odpočinku. Vzhledem ke společenskému významu je v prioritním zájmu města zachování parků a jejich rozvoj. Zeleň v parcích vyžaduje pravidelnou péči a po určité době rozsáhlejší pěstební opatření,“ řekl úvodem k projektu Zdeněk Šup, provozní náměstek pro zahradnickou činnost Výstaviště Flora Olomouc.

Projekt obnovy vegetačních prvků v historických parcích v Olomouci vznikl v ateliéru zahradní a krajinářské architektury Zahrada Olomouc, s.r.o. v roce 2017 a projektované úpravy byly schváleny orgány památkové péče a ochrany přírody a krajiny za účasti zástupců olomoucké pobočky neziskové ekologické organizace Hnutí Duha. „Projekt řeší obnovu zeleně po stránce zahradně-architektonické s důrazem na provozní bezpečnost a zjištění trvale udržitelného rozvoje parků. Hlavními cíli v rámci projektu jsou odstranění dřevin v havarijním stavu a uvolnění porostu pro umožnění růstu nových a stávajících perspektivních dřevin. Vykácené dřeviny nahradí výsadby nových stromů a keřů. Vytipované vzrostlé stromy budou odborně ošetřeny řezem, který zajistí stabilizaci korun,“ dodal Šup.

Kácení celkem 34 stromů bude probíhat do konce období vegetativního klidu. „Jedná se o sedm stromů ve Smetanových sadech, 14 stromů v Čechových sadech a 13 stromů v Bezručových sadech. Tyto stromy jsou v kolizi s projektovanými výsadbami. Druhá fáze kácení naváže od září 2018. Poté bude možné stálezelené keře sázet již koncem léta,“ upřesnil k projektu Šup. Všechna kácení budou probíhat za přítomnosti biologického dozoru s ohledem na možné úkryty netopýrů. „Biologický průzkum potvrdil, že olomoucké parky jsou cenným biotopem pro netopýry, ptáky i hmyz. Zájmy ochrany přírody považujeme za prioritní. Tak významný projekt by nemohl být realizován bez cenných informací, které nám o oživení parků zajišťuje tým biologů Hnutí DUHA Olomouc,“ řekl Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí v Olomouci.

Výsadba nových porostů, především keřů, začne již koncem léta. Stromy budu vysazovány od podzimu 2018, a to ve vazbě na uvolněná místa. Již nyní jsou však historické parky zelenější a barevnější. Ozdobou parků jsou nové expoziční záhony s 24 000 kusy tulipánů, narcisů, krokusů a hyacintů u výstavních pavilonů G a H pocházející od autorského kolektivu Atelieru zahradní a krajinářské architektury Zdeňka Sendlera, které jsou součástí oslav šedesáti let od první květinové výstavy na Floře. Díky mlatovým cestám může návštěvník parku vstoupit přímo do prostoru záhonu a obdivovat rostliny z bezprostřední blízkosti. Smíšené trvalkové záhony v Rudolfově aleji rozkvetlé jarním aspektem cibulovin představují moderní prvek soudobé zahradní tvorby. Lávka ve Smetanových sadech láká na jedinečný pohled do parku a do Holandské zahrady s deseti tisíci kusy tulipánů a narcisů. Také v Bezručových sadech, rozáriu a v botanické zahradě se může návštěvník těšit z kvetoucích cibulovin a čerpat inspiraci z krásy těchto rostlin.

Tisková zpráva

Štítky parky, kácení, revitalizace, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.