čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Největší menza v Olomouci bude modernější

V květnu začne rekonstrukce Menzy 17. listopadu v Olomouci. Nového dispozičního uspořádání se dočkají kuchyně v přízemí i jídelny v prvním nadzemním podlaží. Ty budou spojeny v jednu a studentům tak odpadne nepohodlné přecházení od výdejny jídla přes schodiště a chodbu ke stolům. Kuchyňské zázemí bude vybaveno novou gastronomickou technikou.

Jde o největší menzu, kterou univerzita provozuje. Naráz v tuto chvíli pojme 398 studentů. Naposledy se tu mohou strávníci v letošním školním roce najíst v pátek 27. dubna 2018. Opravenou menzu škola znovu otevře 17. září 2018.

„Hlavním důvodem rekonstrukce, v jejímž rámci dojde i na nové dispoziční uspořádání menzy, je to, aby odpovídala moderním trendům a dokázala zajistit plynulý a komfortní provoz,“ doplňuje Dušan Gelien, obchodní ředitel firmy VW WACHAL a.s., která vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci.

Stavební firma proto zruší dvě nevyhovující schodiště určená pro personál a nahradí je jedním novým. Vybuduje ho v přístavku na severovýchodní straně menzy. Celá nová přístavba bude zděná a bude mít stejný zateplovací systém jako stávající zdivo. Fasáda bude v této části v kontrastní světle šedé barvě.

I když je vstup do budovy bezbariérový, osoby se sníženou pohyblivostí se zatím mohou pohybovat pouze v přízemí, kde se nachází zázemí menzy. Vstup do patra jim po rekonstrukci umožní nově vybudovaná vertikální plošina.

Kromě dispozičních změn, díky kterým dojde mimo jiné i k propojení dvou jídelen do jedné, zajistí stavební firma novou vzduchotechniku, elektroinstalaci, rozvody vody a topení. Rekonstrukcí projde též podlaha, na níž firma provede novou stěrku. V rámci modernizace gastronomické techniky instaluje stavební firma v jídelně rovněž nové výdejny jídla. Zázemí menzy vybaví novými kuchyňskými spotřebiči, přípravnami a umývárnami.

Největší menza v Olomouci je přímo spojena s kolejemi Šmeralova a 17. listopadu, které prošly rekonstrukcí nedávno. Navštěvují ji především studenti přírodovědecké, právnické, pedagogické, filozofické a teologické fakulty, které se nacházejí v její těsné blízkosti.

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky menza, univerzita, rekonstrukce, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.