pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoučtí doktorandi si polepší, od května dostanou přes 12 tisíc měsíčně

Olomoucká Univerzita Palackého se rozhodla zvýšit stipendia svým doktorandům. Polepší si od května letošního roku, kdy stipendia vzrostou na 12 200 korun. Doktorandská stipendia se letos už výrazně zvedla poté, co ministerstvo školství v únoru zvýšilo příspěvek na jednoho doktoranda zasílaný školám ze 7500 korun na 11 250 korun. UP tuto částku ještě navýšila, a to na úroveň minimální mzdy, která je v ČR právě 12 200 korun, informovala mluvčí školy Gabriela Sýkorová Dvorníková.

O plošném zvýšení doktorandských stipendií rozhodlo ministerstvo v únoru. Konkrétní výši stipendií pro své doktorandy si stanovuje každá vysoká škola sama. Této možnosti využila UP a zvedla stipendium na 12 200 korun. „Rozhodli jsme se tak ze dvou důvodů. Jednak považujeme doktorandy za jednu z vlajkových lodí každé výzkumné univerzity, a proto je nutné o ně pečovat, jednak je to otázka konkurenceschopnosti," uvedl rektor univerzity Jaroslav Miller. Škola má podle něj zájem na tom, aby chytří a motivovaní lidé zůstávali na Univerzitě Palackého. „Navýšení stipendia nad rámec přidělených peněz je jednou, nikoli jedinou, z podmínek, jak doktorandy přilákat," doplnil rektor.

Zvýšení stipendií bude na UP platit od 1. května a vzathuje se na celou univerzitu. Vedení školy se na této částce domluvilo se všemi fakultami. Podle rektora jde o částku, kterou budou doktorandi dostávat každý měsíc, finančně však na tom budou ještě lépe. „Většina z nich bude dostávat víc, protože existují zdroje z grantů, různé stipendijní pobídky nebo možnost úvazků na fakultách," uvedl Miller.

S úspěšnými doktorandy navíc univerzita počítá i po skončení jejich studia, kdy budou mít možnost požádat si o takzvaný Juniorský grant. UP ho vyhlásila letos na jaře zcela poprvé a je určen mladým začínajícím vědcům do 37 let, kteří už dokončili doktorát a chtějí se zapojit do vědecké činnosti. Díky grantu mohou mladí akademičtí a vědečtí pracovníci získat prostředky a pokračovat ve své vědecké práci. Na jeden projekt je možné dostat až čtyři miliony korun. O grant mohou požádat i postdoktorandi z celé České republiky, dodal rektor. Příští rok chce univerzita podle něj tuto nabídku inzerovat i v zahraničí a získat tak do Olomouce další mladé nadějné vědce.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky studium, školy, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.