pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

PŘEHLED: Dvořákova Olomouc nabídne osm koncertů, mezi nimi i spojení Moravské filharmonie s Tomášem Klusem

PR článek

Sedmnáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc letos proběhne v Olomouci od 2. do 22. května. Zahájení bude patřit samotnému Antonínu Dvořákovi a jeho Requiem. Se Zbojnickou baladou vystoupí Studenti a učitelé gymnázia v Olomouci – Hejčíně a návštěvníci si budou moci vychutnat písně Tomáše Kluse a jeho Cílové skupiny ve spojení s Moravskou filharmonií Olomouc.

2. května, Zahájení v chrámu sv. Mořice

Zahájení bude patřit Antonínu Dvořákovi a jeho Requiem. Festivalového provedení se ujmou sólisté Pavla Vykopalová, Jana Sýkorová, Tomáš Černý a Peter Mikuláš, Český filharmonický sbor Brno a Moravská filharmonie Olomouc. Sólisty, sbor a orchestr bude řídit sbormistr a dirigent Petr Fiala.

4. května, Zbojnická balada ve Vlastivědném muzeu

Pěvecký sbor Gymnázia v Olomouci – Hejčíně pod vedením Lenky Dohnalové a Cimbálová muzika Hejčíňan pod vedením Martina Stánce se představí ve Vlastivědném muzeu v Olomouci s hudebně-divadelní produkcí s názvem Zbojnická balada. Půjde o zpracování příběhu Nikoly Šuhaje loupežníka od Ivana Olbrachta.

7. května, Tomáš Klus a Cílová skupina s Moravskou filharmonií Olomouc v Pavilonu A Výstaviště Flora

Na Výstavišti Flora zazní šestnáct skladeb mapujících tvorbu Tomáše Kluse v aranžích pro symfonický orchestr pod vedením dirigenta Tomáše Braunera. O aranže se postaral člen Cílové skupiny, skladatel a baskytarista Jan Lstibůrek s výraznou ideovou podporou Jiřího Kučerovského.

9. května, Musica aeterna ve slavnostním sále Klášterního Hradiska

Členové souboru Musica aeterna hrají na kopie nástrojů ze 17. a 18. století skladby právě z tohoto období. Uměleckým vedoucím je Peter Zajíček.

13. května, Soubor Lália v Mozartově sále Moravské filharmonie

Toto představení potěší zejména milovníky folklóru neboť jde o večer s lidovou muzikou, který se na  festivalu uskuteční již počtvrté. Soubor Lália pochází z Velkých Bílovic.

15. května, Prague Cello Quartet ve Vlastivědném muzeu

Soubor čtyř violoncellistů Prague Cello Quartet nabízí publiku skladby klasických mistrů, ale i populární filmové melodie nebo jazzové, popové či rockové hity. Koncerty bývají vtipné, doplněné humornými scénkami a překvapivým zhudebněním netradičních skladeb. Představí se Jan Zvěřina, Petr Špaček, Jan Zemen a Ivan Vokáč.

17. května, groteska Láska kvete v každém věku s živým orchestrem v Kině Metropol

I letos bude jeden festivalový den je věnován němému filmu. Na plátně Kina Metropol poběží černobílá groteska Láska kvete v každém věku a pod ní zahraje orchestr pod vedením dirigenta Roberta Israele, který je současně i autorem hudby.

22. května, Adam Plachetka v Redutě

Zakončení festivalu se ujme hvězda světového formátu Adam Plachetka, který v roce 2005 debutoval v Národním divadle v Praze, od září 2010 je stálým členem ansámblu Wiener Staatsoper, pravidelně hostuje v Metropolitní opeře v New Yorku  a jeho další operní závazky čítají Bayerische Staatsoper v Mnichově, Royal Opera House Covent Garden v Londýně, Carnegie Hall v New Yorku, Deutsche Oper a Deutsche Staatsoper v Berlíně nebo Teatro alla Scala. Vedle vynikající mladé sopranistky Evy Hornyákové v Olomouci zazpívá árie z oper Smetany, Janáčka a Dvořáka. Filharmonie Bohuslava Martinů bude hrát pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry.

Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal. Bližší informace najdete na stránkách Moravské filharmonie Olomouc.

Autoři | Foto Michal Budinský

Štítky Dvořákova Olomouc, festival, hudba, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.