pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Pitbull ukousl ženě u Olomouce prostředníček, lékaři jej nahradili prstem z nohy

Ojedinělou operaci mají za sebou plastičtí chirurgové Fakultní nemocnice Olomouc, kteří čtyřiapadesátileté ženě krátce po úrazu nahradili chybějící část prostředníčku na ruce prstem z její nohy. Žena o prostředníček přišla po útoku psa, díky mnohahodinové operaci by funkčnost její ruky měla zůstat zachována. Tento operační výkon patří k výjimečným v českém i celosvětovém měřítku, řekl primář oddělení plastické a estetické chirurgie FN Olomouc Bohumil Zálešák.

Zdravotní sestru Hanu Kolouškovou napadl cizí pes v polovině března při procházce do přírody kousek za Olomoucí. „Z ničeho nic se objevil cizí pitbull a zaútočil na našeho psa. Jeho majitel nebyl nikde v dohledu. Nezaváhala jsem ani na vteřinu, vrhla se našemu Ronymu na pomoc, začala jsem křičet a snažila jsem se pitbulla odtáhnout pryč. V tom se otočil a vystartoval mi po pravé ruce. Slyšela jsem křupnutí a ucítila strašnou bolest. V tu chvíli jsem věděla, že mám prst pryč," uvedla Koloušková.

Záchranná služba ji převezla do FN Olomouc. Lékaři jí poté dali na výběr ze dvou možností. Buď jí zůstane pahýl prstu nebo si nechá přenést prst z nohy, avšak s rizikem, že přišitý prst se nemusí správně uchytit a být funkční. „Jsem pravák a věděla jsem, že ten prst potřebuji. Zejména když mám pacientům zavést kanylu nebo píchnout nitrožilní injekci. Rozhodla jsem se pro složitější operaci," řekla Koloušková.

Olomoučtí plastičtí chirurgové podle Zálešáka mají na svém kontě už několik vysoce specializovaných mikrochirurgických operací, při kterých provedli přenos prstu nebo kloubu z nohy na ruku. „Nikdy ale nešlo o akutní přenos prstu. Ten jsme dělali úplně poprvé. V českém i celosvětovém měřítku jsou to výkony naprosto ojedinělé. Smyslem této špičkové operace není jen estetické hledisko, ale především maximální zachování funkce poraněné ruky," uvedl Zálešák.

Akutní přenos prstu postoupila pacientka čtyři dny po zranění, kdy už bylo podle Zálešáka jisté, že se v ráně nerozvíjí infekce po psím kousnutí. Se sedmičlenným týmem primář ženu operoval 11 hodin. V následujících dnech museli lékaři pacientce kvůli komplikacím opakovaně na ruce čistit cévy nebo nahrazovat jejich části novým štěpy. „Když mě vezli ke třetí revizi na sál, chtěla jsem, aby už ten prst dali pryč. Pan primář Zálešák byl ale tvrdohlavý. Vyplatilo se to a prst mi zachránili. Jsem za to vděčná," uvedla Koloušková.

Koloušková má nyní podle Zálešáka šanci na dobrý výsledek léčby. „Funkce ruky by se mohla obnovit z 80 až 90 procent. Pokud se dobře zhojí také senzitivní nervy, můžeme brzy dosáhnout i velice dobré citlivosti prstu," podotkl Zálešák. Koloušková novinářům řekla, že se po uzdravení chce vrátit ke své práci zdravotní sestry. „S výsledkem jsem naprosto spokojená, protože přes ty komplikace, které byly, je prst funkční a prokrvený. Věřím, že aspoň z 95 procent bude funkční," uvedla.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky pes, transplantace, lékaři, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.