středa 24. dubna 2024 Jiří

Olomoucká zoo otevřela nový pavilon za patnáct milionů

Hrabáče, damany, surikaty, kruhochvosty, mnohonožky či veverky kapské můžou z blízka vidět návštěvníci v africkém pavilonu Kalahari, který byl dnes otevřen v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Letos by měl přibýt ještě medojed, který dorazí z Afriky, řekl dnes novinářům ředitel svatokopecké zoo Radomír Habáň.

Stavba pavilonu Kalahari stála zhruba 15 milionů korun. Dokončen byl na začátku letošního roku a v dubnu do něj ošetřovatelé nastěhovali zvířata, která dostala nějaký čas na to, aby si bez přítomnosti návštěvníků na nové prostory zvykla. Uvnitř pavilonu vzniklo i několik malých terarijních expozic a insektárií s africkými živočichy. K vidění v nich je i kobřík kapský, což je první jedovaný had v kolekci zvířat olomoucké zoo.

Podle Habáně byla příprava zvířecího osazenstva nového pavilonu náročná. „Nejsou to běžně chované druhy a bylo obtížné je sehnat. První se nám podařilo sehnat samce hrabáče, který je z Jekatěrinburgu. Doprava a zajištění veškerých dokumentů a povolení pro přesun zvířete trvala tři roky," uvedl Habáň.

Do afrického pavilonu by se měl letos nastěhovat ještě medojed kapský. „Snažíme se o něj už minimálně 2,5 roku. Máme přislíbený mladý chovný pár. Je to ale dovoz z Afriky a je to velmi komplikované," podotkl Habáň. Hrabáč a medojed patří mezi živočišné druhy, které v olomoucké zoo dosud nebyly chovány. V Evropě je má pouze několik zoologických zahrad.

Zoo na Svatém Kopečku postupně zatraktivňuje svoji nabídku, aby obstála v konkurenci. Investuje například do rozšiřování safari parku. Speciálním vláčkem se po volném výběhu ročně projedou desítky tisíc lidí.

Letos v létě zoo rozšíří safari o výběh s bílými vlky. „Snažíme se i za pomoci investic z městského rozpočtu pomáhat zoologické zahradě, aby mohla pravidelně přicházet s něčím novým. Sama zoo nám to usnadňuje tím, že je schopna nemalou část nákladů na takové akce pokrýt ze svého vlastního rozpočtu," řekl primátorův náměstek Filip Žáček.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1 800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje.

Návštěvnost zoologické zahrady na Svatém Kopečku v roce 2017 kvůli dlouhé a tuhé zimě klesla meziročně o 344 na 339 162 lidí. Předloni se návštěvnost díky příznivému počasí zvýšila o 13 773 na 339 506 lidí.

Autoři | Foto ZOO Olomouc

Štítky zoo, zvířata, pavilon, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.