sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Opravy budov na Křížkovského a Na Hradě jsou u konce, stály 280 milionů

Univerzita Palackého v Olomouci dokončila rozsáhlou několikaletou rekonstrukci dvou hlavních objektů filozofické fakulty, v Křížkovského ulici 10 a v ulici Na Hradě. Náročná oprava historických budov si vyžádala 280 milionů korun. Kvůli opravám se odtud museli před lety vystěhovat studenti i pedagogové, kteří získali provizorní zázemí v jiných univerzitních budovách ve městě. Stavby využili i archeologové, zaznamenali zde řadu cenných nálezů.

„Budova v Křížkovského ulici byla v katastrofálním stavu, desítky let se do ní neinvestovalo systémově. První vlnu rekonstrukce, kdy šlo v roce 2007 o výměnu střechy a oken, pak přerušil nedostatek financí až do roku 2014, kdy jsme začali plánovat současný stav," uvedl proděkan filozofické fakulty pro infrastrukturu Vladimír Polách. Objekt v ulici Na Hradě se podle něj nacházel dokonce v havarijním stavu. „Budova byla extrémně energeticky nerentabilní, zatékalo do ní, neprošla infrastrukturní proměnou ze základní na vysokou školu," doplnil proděkan.

Do budovy v Křížkovského ulici 10, sídla děkanátu fakulty, se již vrátili studenti všech pěti filologických kateder. Všechny učebny v budově jsou vybavené moderní technikou s centrálním ovládáním, nabízí pokrytí wi-fi signálem, větší část učeben je napojená na vzduchotechniku. Objekt má zrekonstruovanou aulu, ve sklepních prostorách nabízí i dvě velké a tři malé studovny. Rekonstruované je nádvoří. „Budova je po rekonstrukci změněna i dispozičně. Pracovny pedagogů jsme přesunuli do vyšších pater, většinu učeben jsme nově umístili v prvním patře a přízemí. Studentský provoz tak cíleně situujeme především do přízemí v přirozeném napojení na venkovní prostory a suterénní studovny," doplnil proděkan fakulty.

Do budovy v ulici Na Hradě se zase budou na konci května postupně stěhovat zpátky historici, archeologové či archiváři ale také katedra klasické filologie a kabinet judaistiky. Učit se zde bude od příštího akademického roku. „V suterénu nově vznikly laboratoře pro archeologii a archivnictví. Zcela nově jsme vybudovali páté patro. Opravovali jsme střechu, okna, dveře, podlahy, omítky, hygienická zařízení i výtah," popsal proděkan Polách. Budova nabízí nyní odpočinkovou zónu, upravené nádvoří a zahrádku.

Stavby v historické památkové rezervaci využili při záchranných výzkumech také archeologové. V prostoru nádvoří děkanátu objevili například unikátní rytinu mužské postavy na břidlicové destičce z poloviny 10. století, ale odkryli i několik desítek středověkých hrobů. Na Hradě zase objevili základy druhého olomouckého hradu - takzvaného Nového Hrádku z první poloviny 13. století.

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons

Štítky rekonstrukce, budovy, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.