pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Voliéra v olomoucké zoo bude po rekonstrukci průchozí pro návštěvníky

Nový průchod pro návštěvníky bude mít po dokončení rekonstrukce obří voliéra v centrální části zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce, jejíž ptačí osazenstvo dosud lidé mohli sledovat pouze z vnější strany pletiva. Oprava začala na jaře a voliéru chce zoo návštěvníkům zpřístupnit příští rok, řekl ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň.

Konstrukci voliéry i ochranné sítě podle Habáně už notně poznamenal zub času, takže bylo rozhodnuto o celkové rekonstrukci. Dělníci konstrukci voliéry ve tvaru velké bábovky očistili, znovu ji natírají a nakonec voliéru opatří novými ochrannými sítěmi. Revitalizován bude také rybníček, který je součástí voliéry.

V opravené voliéře by po dokončení rekonstrukce mělo být umístěno sedm desítek ptáků zhruba deseti druhů. Vnitřní částí voliéry povede nový průchod opatřený ochranným pletivem. „Chceme voliéru udělat jako průchozí, to znamená, že chceme návštěvníky pustit dovnitř," podotkl Habáň.

Voliéra ve tvaru bábovky byla v této části zoo dokončena v roce 1993, avšak v zimě téhož roku nevydržela nápor sněhu a o vánočních svátcích se zhroutila. Dodavatelská firma postavila voliéru znovu v roce 1994 a ptáci do ní byli vypuštěni na jaře 1995. Voliéra má od roku 1994 zesílenou konstrukci.

Ve svažitém terénu centrální části zoo měří voliéra na výšku devět až 15 metrů a její průměr činí 45 metrů. Ptáci v ní díky tomu můžou volně létat. Voliéra slouží především k chovu vodního ptactva a menších druhů dravců.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová 400 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky na provoz.

Zoo na Svatém Kopečku zatraktivňuje svoji nabídku, aby obstála v konkurenci. Investuje například do rozšiřování safari parku. Speciálním vláčkem se po volném výběhu ročně projedou desítky tisíc lidí. Na začátku května byl v zoo otevřen nový africký pavilon a v létě zoo rozšíří safari o výběh s bílými vlky.

Autoři | Foto zoo-olomouc.cz

Štítky zoo, zvířata, voliéra, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.