pátek 26. dubna 2024 Oto

U olomouckého soudu zřejmě dnes padne rozsudek k případu dítěte, které vypadlo z vlaku

Před olomouckým okresním soudem dnes znovu stane vlakvedoucí a průvodčí obžalované kvůli tragickému úmrtí dvouletého dítěte po pádu z vlaku na Olomoucku. Soud se k případu vrátí po třech měsících, vyslechnout potřebuje ještě matku oběti. Je pravděpodobné, že by mohl již zaznít rozsudek. Obžalované se zodpovídají z usmrcení z nedbalosti, podle žalobce nedohlédly na řádné uzavření dveří. Obě ženy vinu popírají, hrozí jim až šest let vězení.

Výslech matky dítěte žádaly obě strany, protože byla očitým svědkem tragédie. Vyslechnuta bude stejně jako její manžel prostřednictvím videokonference. Tehdy se výslech uskutečnil za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti, na nadcházejícím jednání se dá předpokládat stejný scénář.

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy v červenci 2016. Podle žalobce vlak vyjel z olomouckého nádraží s nedovřenými dveřmi. Kvůli zrychlování soupravy na trati mezi hlavním nádražím a Štěpánovem se dveře ve více než stokilometrové rychlosti prudce a neočekávaně otevřely. Vypadla z nich dívka, když čekala na matku a sestru, které byly na WC, uvedl žalobce. Obžalované svou vinu u soudu popřely, podle nich z jejich strany nešlo o nedbalost. Zastal se jich i vrchní komisař Správy železniční dopravní cesty, řekl, že žádné pochybení vlakové čety neshledal.

Rodina oběti náhradu škody po obžalovaných nepožaduje, dráhy se s rodinou již mimosoudně vyrovnaly. Podle jejího zmocněnce má rodina zájem na řádném vyšetření celé události a zejména na tom, aby se něco podobného neopakovalo.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky vlak, smrt, soud, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.