pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Březnové zákazy vstupů do lesů na Olomoucku, které poničila vichřice, se postupně ruší

Na Olomoucku přestávají postupně platit dočasné zákazy vstupu do lesů, které v březnu poničila vichřice a správci z nich poté museli odstranit rozsáhlé polomy. Většina z několika desítek tisíc spadlých a poškozených stromů je už z lesů odvezena.

O víkendu budou moci lidé opět vyrazit například do městských lesů v okolí Šternberka. Zákaz vstupu tam skončí v pátek, řekla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká. Původně tříměsíční zákaz vstupu do lesů v majetku státního podniku Lesy ČR už na začátku června zrušilo ministerstvo zemědělství.

„Zákaz vstupu do lesů končí v pátek 22. června, od soboty 23. června je vstup do městských lesů opět povolen. I přes povolení vstupu žádáme návštěvníky o zvýšenou opatrnost při pohybu v lese," uvedla Černocká. V městských lesích je podle ní ještě možné narazit na těžkou techniku.

Poslední vichřice zasáhla Olomoucký kraj na jaře. Například na území lesní správy Šternberk, která spadá pod Lesy ČR, v březnu spadlo zhruba 150.000 metrů krychlových dřeva. Z toho 50.000 metrů krychlových připadá na lesy v kopcích nad Olomoucí. V lesích, které spravují Lesy města Olomouce, silný vítr poškodil dalších 14.000 metrů krychlových dřeva.

Největší škody podle Černocké napáchala březnová vichřice zejména v městských lesích v lokalitách Kiosek, Aleš, Kukaččí les, Těšíkovské údolí a Kamenec. „K 18. červnu je zpracováno 85 procent poškozených porostů, ke zpracování zůstává dřevní hmota v lokalitě Aleš, Bělkovické údolí a část lesa nad Těšíkovem směrem k Horní Loděnici," podotkla Černocká.

Hejtmanství na přelomu března a dubna na tři měsíce zakázalo na Olomoucku vstup do vichřicí poškozených lesů, které patří Lesům ČR. Vydaný zákaz se týkal například státních lesů v okolí Olomouce, Droždína, Radíkova, Lošova, Moravského Berouna, Domašova u Šternberka, Mutkova, Nové Hradečné, Lipinky, Hrubé Vody, Tovéře či Hraničích Petrovic.

Dočasný zákaz vstupu do poškozených státních lesů měl platit do 29. června, ale na začátku června jej zrušilo ministerstvo zemědělství. Hejtmanství podle ministerstva špatně odůvodnilo a formulovalo své rozhodnutí. Omezení vstupu do lesů s těžbou dřeva navíc už řeší lesní zákon, vyplývá z rozhodnutí ministerstva zemědělství.

„O prodloužení zákazu (vstupu do lesa) žádat nechceme, není už třeba. Většina dříví je zpracována. Ze 150.000 metrů krychlových zbývá asi 30.000 metrů krychlových, převážně listnatých stromů. Těžba stále pokračuje v lesích v okolí Těšíkovské kyselky, Řídče a Lašťan, ale například ve frekventovaných lesích u Svatého Kopečku je už kalamitní dříví vytěženo," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová

Lidé od jara nemohli chodit také například do poškozených lesních porostů v okolí Mutkova, Huzové, Arnoltic, Dalova, Horní Loděnice, Hluboček a Lošova, které vlastní Lesy města Olomouce. Zákaz tam skončí v závěru června.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vichřice, zákaz vstupu, lesy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.