pátek 29. března 2024 Taťána

Pokud SEFO nezačneme stavět co nejdřív, ztratíme prestiž, řekl ředitel muzea Michal Soukup

Pokud se v dohledné době nezačne s budováním dlouho plánovaného projektu Středoevropského fóra (SEFO) v Olomouci, což má být expozice výtvarného umění střední Evropy, hrozí olomouckému Muzeu umění ztráta zahraniční prestiže. Uvedl to ředitel muzea Michal Soukup na setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Olomouci. Vybudování fóra za 543 milionů korun se plánuje přes deset let. Muzeum už dvakrát neuspělo s žádostí o evropské dotace, teď spoléhá na peníze od státu. Letos byl projekt zařazen do Programu péče o kulturní dědictví.

Projekt SEFO stvrdili podpisem v roce 2008 v Olomouci zástupci zemí visegrádské skupiny. V architektonicky odvážné budově měla být vystavena moderní díla z celé střední Evropy, v zadní části se počítalo se zahradou se sochami i nálezy archeologů, součástí muzea mělo být i mezinárodní badatelské centrum. Premiér dnes projekt označil za jedinečný a uvedl, že jej vláda chce podpořit. „Požádal jsem ředitele, aby řekl potřebu peněz. Projekt zařadíme tam, kde je i (pražská) Invalidovna. Je určitě důležitý, beru si ho za své," řekl Babiš.

Podle tvůrců projektu je to jeden z nejambicióznějších poválečných projektů českého muzejnictví. Návrh budovy SEFO ale v době vzniku kvůli svému futuristickému vzezření rozdělil olomouckou veřejnost. Nový centrální depozitář má pojmout až 200.000 uměleckých děl. Muzeum umění vlastní v současné době 90.860 sbírkových předmětů s tržní hodnotou zhruba dvě miliardy korun.

Poukázal i na to, že na funkci ministra kultury je do příští vlády navržen za ČSSD současný olomoucký primátor Antonín Staněk. „Má tam jasný pozitivní střet zájmu. Určitě to bude hlídat a já mu budu pomáhat," doplnil Babiš.

Podle ředitele Muzea umění Soukupa je v případě odkládání projektu nejbolestivější hrozba ztráty mezinárodní prestiže. „Projekt je za dobu deseti let známý minimálně ve střední Evropě, řada sbírkových předmětů byla doplněna o dary umělců s tím, že budou vystaveny ve Středoevropském fóru. Ta prestiž je pro nás důležitá," řekl. Odkládání stavby podle něj také komplikuje činnost muzea. „Máme depozitáře plné a nemáme, kam dávat sbírky, nemůžeme je zpracovávat, bezpečně fotit, zvát badatele," uvedl. Muzeum za posledních deset let zakoupilo předměty za sto milionů korun a má je dosud v depozitáři.

„Celou dobu čekáme na to, až se projekt zafinancuje. Ve dvou případech, v roce 2011 a poté v roce 2016, jsme se pokoušeli získat finanční prostředky z Evropské unie, což se nepodařilo. V roce 2016 se rozhodlo, že jediná možnost, jak ho zafinancovat, je státní rozpočet, jsme státní instituce," dodal Soukup.

 

Autoři | Foto MuO

Štítky architektura, centrum, muzeum, SEFO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.