pátek 26. dubna 2024 Oto

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na benefity láká každý, my nabízíme víc, říká za Edwards Martin Tomčala

PR článek

Společnost Edwards je největší světový výrobce vakuových technologií. Jeho výrobní centrum pro vědecké a průmyslové vakuové vývěvy a systémy sídlí v Lutíně, kde jsme se setkali s manažerem lidských zdrojů Martinem Tomčalou. Firma Edwards v současné době hledá zaměstnance na pozice montážní dělník, CNC obráběč a skladník a technické inženýrské pozice.

Martin Tomčala začal své povídání vtipem o tom, že Edwards je vlastně světový lídr ve vývoji ničeho. Nic je v tomto případě vakuum. Právě společnost Edwards je totiž největší světový výrobce vakuových vývěv, což je zařízení, které snižuje tlak a využívá se v nejrůznějších technologických procesech. „Vakuum je dnes potřeba k výrobě potravin, elektroniky, při chemických a farmaceutických procesech, v metalurgii nebo ve vědě a výzkumu, takže ten záběr je opravdu široký a firma má asi třicet tisíc zákazníků,“ povídá na úvod Martin Tomčala.

Společnost Edwards založil v roce 1919 v Londýně fyzik Frederick David Edwards, který začal vyrábět vakuová zařízení pro potřeby lékařů. Společnost stále roste a jde o významnou firmu, jejíž tržby se pohybují nad pěti miliardami korun a je to jedna z nejvíce ziskových firem, které v olomouckém regionu působí. Patří mezi firmy, které odvádí nejvíce daní v České republice. Firma Edwards stále investuje do růstu jak vývojem nových výrobků, tak hledáním nových zákazníků.

Edwards je dceřiná společnost firmy Atlas Copco, což je švédská průmyslová skupina, která vznikla v roce 1883 a kromě vakuové techniky se zaměřuje také na kompresorovou techniku, průmyslové nářadí a stavební nářadí. V lutínském závodě, který je technologicky rozdělen na dvě části, pracuje téměř 500 zaměstnanců včetně těch, kteří pracují v Evropském distribučním centru v Prostějově, odkud jsou výrobky distribuovány zákazníkům v Evropské unii. První technologickou částí lutínského závodu je výroba, kam spadá obrábění kovů, soustružení, broušení a frézování. Druhou částí je montáž kompletních výrobků. „Ty nejmenší výrobky, které u nás vzniknou, váží zhruba tři kilogramy a největší samostatná vývěva váží asi dvě tuny, ale děláme zde i systémy, které jsou velké jako dvě místnosti a váží i patnáct tun,“ vyjmenovává Tomčala.

„Benefity vám dnes nabídne úplně každý, my nabízíme víc“

Společnost Edwards nabízí práci na pozicích montážní dělník, CNC obráběč a skladník. „Benefity vám dnes nabídne úplně každý, my nabízíme víc,“ začíná povídání o motivaci k práci Martin Tomčala. Hlavním benefitem, na který společnost Edwards zaměstnance láká je přátelská a etická firemní kultura a možnost dalšího rozvoje zaměstnanců. „Je tu spousta lidí, kteří nastoupili jako nováčci a teď dělají specialisty, vývojové inženýry nebo manažery,“ dokládá pravdivost informace Tomčala. Velký důraz je ve společnosti Edwards kladen na čisté a bezpečné pracovní prostředí. „Chceme, aby sami zaměstnanci přispívali k tomu, že prostředí bude čisté a bezpečné. Míra pracovní úrazovosti je ve srovnání s jinými společnostmi opravdu velice malá a s úrazy obecně se setkáváme poměrně málo.“

„Dbáme i na společenské benefity, na konci školního roku máme vždy rodinný den, kolem Vánoc zase vánoční večírek,“ vyjmenovává Tomčala a doplňuje, že firma zaměstnancům přispívá i na nejrůznější sportovní akce jako je třeba olomoucký půlmaraton. „Kdo chce běžet, tak ten od zaměstnavatele dostane zaplaceno startovné a je vybaven slušivým trikem, aby reprezentoval naši společnost,“ říká Tomčala, který nezapomněl zmínit, že zaměstnanci, kterým se narodí dítě, pro něj dostanou oblečení. „To je u nás velice oblíbené, teď zrovna plánujeme skupinové foto miminek v téhle výbavě,“ doplňuje s úsměvem na tváři.

Pro zaměstnance Edwards platí kratší pracovní doba, která trvá 7 a půl hodiny denně a 37 a půl hodiny týdně. Dalšími benefity jsou příspěvky na penzijní připojištění v nadstandardní výši dva tisíce korun, karty MultiSport, příspěvky na wellness, stravenky v nominální hodnotě sto korun za jednu odpracovanou směnu a každý týden jeden den ovoce zdarma. Součástí je i pětitýdenní dovolená a tři sick days ročně bez nutnosti potvrzení lékařem. „Pakliže pracovník sick days nevyužije, pak jsou mu v lednu následujícího roku proplaceny jako speciální prémie,“ vysvětluje Tomčala. Dalším benefitem je, že stávající zaměstnanec, který doporučí nového zaměstnance, získá odměnu ve výši dvaceti tisíc korun.

„Co se týká mzdy, tak ta se u nás zcela pravidelně vyplácí, to není vůbec běžné všude, proto je potřeba to zmínit. Navíc se u nás mzdy i pravidelně zvyšují, a to vždy v dubnu,“ začíná hovořit o platových podmínkách Tomčala. Průměrná výše mzdy ve společnosti Edwards je 35 tisíc korun, přičemž do průměru nejsou započítány platy manažerů. Co se týká výrobních dělníků, výše jejich mzdy je průměrně 27 tisíc korun.

Nabízené pozice

Montážní dělník

Úkolem montážního dělníka ve společnosti Edwards je smontování zařízení na výrobní lince. „Montáž je v našem případě specifická, protože u nás dělník vývěvu montuje od začátku do konce celou,“ popisuje Martin Tomčala, který však jedním dechem dodává, že nováčci budou zaučeni. „Není to tedy klasická pásová výroba, která je k vidění v jiných společnostech,“ doplňuje Tomčala. U této pozice je technické vzdělání výhodou, ale není nezbytné. „Jde nám spíše o to, aby pracovníci byli schopní technicky přemýšlet a chtěli se učit,“ uzavírá Tomčala.

CNC obráběč

„I u této pozice klademe důraz na to, že člověk není určen k tomu, aby zmáčkl jedno tlačítko při začátku a konci operace, ale pracovník si u nás stroj sám nastavuje, vyměňuje si na něm práci, provádí měření, korekce nástrojů a základní běžnou údržbu,“ představuje pozici CNC obráběče Martin Tomčala. „To znamená, že u nás jsou trochu vyšší nároky na kvalifikaci než u automatizované linky, potřebujeme, aby pracovník byl vyučen v oboru obráběč kovů, ale náš přístup je takový, že to lidi rádi naučíme, pokud sami chtějí a mají k tomu předpoklady. Zaučování probíhá přímo na pracovišti za účasti zkušenějších kolegů,“ doplňuje.

Skladník

Pracovníci na této pozici mají na starosti logistiku, ať už jde o logistiku ve skladu nebo v distribučním centru pro expedici výrobků. „Někde na pomezí těchto dvou pozic je pracovník, který má na starosti interní logistiku, ten přesunuje díly ze skladů na jednotlivé výrobní linky,“ říká Tomčala. Všechny zmíněné pozice jsou podle Martina Tomčaly náročné na pozornost a přesnost, protože počet dílů, se kterými zaměstnanci manipulují, jde do tisíců a lze se snadno zmýlit.

Technické pozice

Jelikož společnost Edwards v Lutíně vyvíjí také nové produkty, nabízí práci na technických inženýrských pozicích. „Jde například o lidi, kteří mají na starosti technologické procesy ve výrobě, nebo o ty, kteří se starají o řešení problémů, které mohou nastat při výrobním procesu. Potřebujeme ale i pracovníky, kteří vymýšlejí nové výrobky, designují je, zavádějí je do výroby a připravují novou technologii,“ uzavírá Tomčala povídání o pracovních pozicích, které jsou ve společnosti Edwards nabízeny vysokoškolákům technických oborů se znalostí angličtiny.


„Pracuju tady deset roků a jsem stále moc spokojený. Využívám v podstatě všechny benefity, které tahle firma nabízí, chodíme se slevou do kina nebo do posilovny. Před časem jsem kariérně povyskočil, protože dané místo je vždycky nabídnuto nejdřív stávajícím zaměstnancům, což je podle mě výborná strategie,“ svěřil se přímo v provozu zaměstnanec Jirka.

Edwards a vzdělávání

Každý rok se do společnosti Edwards dostane na dlouhodobou praxi asi deset až dvanáct učňů ze Sigmundovy střední školy strojírenské Lutín. „To je pro nás vítaný zdroj budoucích zaměstnanců,“ doplňuje Tomčala. Spolupráce probíhá i s olomouckou průmyslovkou, ale i s vysokými školami, mezi které patří VUT v Brně a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. „Snažíme se ale působit obecně na povědomí dětí a jejich rodičů. Vyvinuli jsme program Kouzlíme s vakuem, který je určen pro mateřské školky a první stupeň základních škol. Dětem v rámci něj předvádíme zábavnou formou pokusy s vakuem. Na druhém stupni základních škol a na středních školách používáme tento program k podpoře výuky fyziky. Kromě toho spolupracujeme s Úžasným divadlem fyziky a začínáme spolupráci s Pevností poznání,“ vysvětluje Martin Tomčala.

Cena Edwards

Strategie společnosti Edwards je odměňovat za výsledky, a to jak zaměstnance, tak studenty. „Jeden z našich programů se jmenuje Cena Edwards, v rámci kterého mohou studenti technických oborů získat finanční prémii 20 tisíc korun za inovativní diplomovou práci pro společnost Edwards,“ říká Tomčala, který zmiňuje, že mateřská společnost Atlas Copco nabízí podobnou prémii studentům ekonomických oborů díky Ceně Atlas Copco. Studenti mohou své diplomové práce přihlašovat do 31. července 2018 na uvedených webových stránkách.

V případě, že chcete pracovat pro Edwards, vyplňte následující pole:

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Foto Jindřich Karas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.