úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Poslanec Brázdil označil homosexuály za postižené, podle něj nemají právo na manželství a děti

Poslanec a lékař Milan Brázdil (ANO) označil homosexuální páry za postižené lidi, kterým nepřísluší, aby byli v manželství nebo měli děti. Vyplývá to z e-mailové konverzace mezi Olomoučankou Vendulou Svobodovou a Milanem Brázdilem.

Vendula Svobodová umístila celé znění konverzace s poslancem Brázdilem na sociální sítě do sdíleného dokumentu. Redakce ověřila pravost konverzace tím, že požádala paní Svobodovou, zda-li by byla ochotná nechat nahlédnout redakci do její e-mailové schránky, což udělala. E-maily byly do její schránky doručeny z platné e-mailové adresy poslance Brázdila.

Svobodová celou konverzaci odstartovala hromadným e-mailem předkladatelům návrhu, který by měl ukotvit manželství jako exkluzivní svazek muže a ženy v Listině základních práv a svobod Ústavy České republiky. „Předkladatelů jsem se jednotlivě ptala, proč se domnívají, že manželství je pouze záležitostí párů muž-žena," říká Svobodová.

V první e-mailu Svobodová, která pracuje jako chirurg a žije v homosexuálním vztahu, popisuje zkušenosti ze svého života a upozorňuje poslance na možné nesnáze, které by přišly ruku v ruce s přijetím návrhu v poslanecké sněmovně.

Na dlouhý dopis ji odpověděl mimo jiné poslance i poslanec za ANO, Milan Brázdil, který kandidoval do poslanecké sněmovny za Olomoucký kraj. Ten na dotaz, zda-li se s ním může Svobodová vidět a probrat jeho názor na celou věc, sdělil: „Můžeme se vidět, ale nemusíme. Já nejsem takový hňup za koho mne máte. Mimoňi jsou mimo a já jsem a zůstávám a zůstanu nohama na zemi. Postižení lidé nemůžou být manželé a mít děti," čímž e-mail ukončil.

E-mailová konverzace poté dále pokračovala. Svobodová se v ní ohrazuje proti oslovení Brázdila, který jí v jednom z dalších e-mailu tituluje “Slečno či paní, či...jinochu či pane“. Doslovnou e-mailovou konverzaci, kterou poskytla Svobodová, najdete na tomto odkazu.  Celou konverzaci ukončil těmito slovy, kdy zjistil, že Svobodová pracuje jako chirurg: „Vašeho poslání si vážím, ale nic to nemění na mém názoru na fylogenezi a ontogenezi lidské bytosti," napsal na závěr Brázdil.

Redakce kontaktovala napřed asistenta poslance Brázdila, pana Miloslava Tichého, který se k dotazu, zda-li o této konverzace ví, odpověděl: „Já nemohu pravost konverzace a soukromé názory pana poslance Brázdila potvrzovat ani vyvracovat, jelikož nejsem účastníkem této konverzace a vidím až nyní pouze to, co mi překládáte," sdělil v e-mailu Tichý.

Poté redakci samotný poslanec Brázdil sdělil po telefonu, že útoků na jeho osobu je poslední dobou opravdu hodně. „K této věci se nebudu dále vyjadřovat," odpověděl na otázku, zda-li o proběhlé e-mailové konverzací ví.

Autoři | Foto pixabay.com / facebook Milana Brázdila

Štítky Milan Brázdil, poslanec, homosexualita, Listina základních práv a svobod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.