čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Češi zaznamenali úspěch na MS ve famfrpálu. Ten se v Česku hraje v Olomouci, Praze a Brně

Mezi 27. červnem a 1. červencem se v italské Florencii konal Světový pohár ve famfrpálu (IQA World Cup 2018). Klání se zúčastnily týmy z 29 zemí světa. Šampionát se konal již po čtvrté a letos poprvé se jej zúčastnila i česká reprezentace. Ta se umístila na 15. místě, což byl překvapivý výkon na začínající tým.

Famfrpál je sice fiktivní sport z knih o Harry Potterovi, ale od roku 2005 existuje i jeho “mudlovská” verze, tedy verze hraná v reálném světě. „Létající košťata samozřejmě nemáme, místo nich používáme metrové tyče. V České republice zatím tuto hru hrají týmy v Praze, Brně a Olomouci,“ řekl Michael Škácha, jeden z členů České asociace famfrpálu a kapitán týmu Prague Pegasus. 

Tuto sobotu a v neděli mohli sportovní fanoušci sledovat nejen Světový pohár ve fotbale, ale i ve famfrpálu. Italská Florencie hostila týmy z celkem 29 zemí světa, letos poprvé i za účasti české reprezentace. Pohár vyhrál tým Spojených států amerických, který ve finále porazil Belgii. Česká reprezentace obsadila 15. místo (sdílené s Vietnamem), čímž velmi překvapila celou světovou famfrpálovou komunitu – prognózy před turnajem jí zasazovaly na 26.-29. místo. Češi se první den probojovali do vyšší tabulky a ve svém prvním zápase (který byl živě přenášen a je stále k dispozici zde – čas záznamu 2:18:43) navíc porazili Slovensko, které se na minulém poháru umístilo sedmnácté. O umístění se významně zasadil Michael Škácha, který několikrát chytil zlatonku ve strategicky vhodném okamžiku. 

Famfrpál v ČR 

V České republice existují tři funkční týmy, v Praze, Brně a Olomouci, o vznik se také pokouší České Budějovice a Plzeň. 

“Nejdříve pražský a poté olomoucký tým se již zúčastnili Evropského poháru v roce 2017 (Belgie) a 2018 (Německo), český reprezentační tým také již objevil na mezinárodních turnajích v Polsku a Dánsku. Světový pohár je ale něco zcela jiného a my jsme nadšení i překvapení, že jsme se dokázali umístit takhle vysoko!” prohlásila Marie Němečková, další ze zástupců asociace a členka Prague Pegasus. 

“Mudlovský” famfrpál 

Famfrpál jako reálný sport vznikl již v roce 2005 v USA (na hřištích amerických univerzit), v ČR se ale aktivně hraje až od roku 2015. Pravidla jsou velmi podrobně promyšlena, nejaktuálnější verze mezinárodních pravidel má přes 200 stran.

Týmy tvoří čtyři střelci, kteří se snaží prohodit míč zvaný camrál jednou ze tří kruhových branek na každé straně hřiště. „V týmu jsou i dva odrážeči, kteří pomocí dalšího míče vybíjí protihráče. Koho trefí, musí sesednout z tyče symbolizující koště a doběhnout ke své brance. Když se jí dotkne, může znovu nasednout a vrátit se do hry,“ popsal základní pravidla Radek Barvíř, kapitán týmu Occamy Olomouc. 

Divácky nejzajímavějším prvkem je zlatonka. Tu představuje neutrální hráč, který se do hry zapojuje až v 17. minutě zápasu, a míček zlatonku má připevněnou na kraťasech. Tu mají za úkol ulovit chytači, kteří se mu ji snaží z kraťasů odtrhnout, čímž ukončí hru a pro svůj tým získají 30 bodů. 

Tisková zpráva

Štítky famfrpál, Olomouc, Mistrovství světa, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.