pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na oddělení ARO ve šternberské nemocnici mají nová speciální lůžka

Dvě nová speciální lůžka získalo anesteziologicko-resuscitační oddělení Nemocnice Šternberk, která je členem skupiny AGEL. Moderní resuscitační lůžka slouží pro intenzivní péči o pacienty v kritickém stavu a disponují celou řadou moderních funkcí. Nové špičkové vybavení, které nahradilo starší elektrický typ, přišlo zdravotnické zařízení na půl milionu korun.

Moderní resuscitační lůžka mají integrovanou antidekubitní matraci, což znamená, že postel i antidekubitní matrace se obsluhují společným ovladačem na lůžku. Lůžka umožňují plně elektrické polohování pacientů, a to ve všech svých jednotlivých částech. Pokud by došlo k výpadku proudu, má lůžko vlastní integrovaný záložní akumulátor. Obsluha všech poloh lůžka s nosností 250 kilogramů je přitom jednoduchá a umožňuje i okamžitou resuscitaci pacienta.

 „Nová lůžka jsou bezpečná a komfortní pro pacienty a usnadňují svými funkcemi péči o kriticky nemocné. Novou funkcí je třeba automatický laterální náklon - nastaví se časové intervaly a stupně náklonu a lůžko automaticky tyto polohy mění. Možnost náklonů až 30 procent imituje pronační polohu, tedy na břiše,“ popisuje vrchní sestra anesteziologicko-resuscitační oddělení Nemocnice Šternberk Jitka Chlupová s tím, že na oddělení ARO mají nyní dvě tato nová lůžka a další 4 lůžka s možností laterálního náklonu a vážení pacienta.

Postel má ale i další doplňující funkce. Lze ji například prodloužit, což je výhoda u vysokých pacientů, nebo uvést do speciální polohy „kardiacké křeslo“ v momentě, kdy je nutné nemocného posadit. „Další výbornou funkcí je možnost aktivace alarmového sytému v případě, že pacient opouští lůžko, takže je lze využít i u neklidných a zmatených pacientů a předejít tak pádům a zraněním,“ dodala vrchní sestra.

Mimo to je také lůžko vybaveno integrovanou váhou a obsahuje i nejmodernější antidekubitní matraci, která chrání pacienta před proleženinami. „V matraci lze nastavit systém CLP, což je režim konstantě nízkého tlaku, nebo systém MCM, kdy nad vzduchovými polštáři navíc profukuje vzduch, čímž lze řídit teplo a vlhkost pokožky pacienta a pomáhá tak předcházet a léčit poškození tkáně související s vlhkostí na pokožce,“ uzavírá Jitka Chlupová.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice Šternberk, lůžka, ARO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.