pátek 29. března 2024 Taťána

Tvrz v Podolí u Mohelnice se po letech podařilo opravit. Hrozila jí demolice

Původně zchátralou renesanční tvrz Kobylků z Kobylího v Podolí u Mohelnice na Šumpersku se po několika letech náročných oprav podařilo zachránit před hrozící demolicí. Nový majitel už rekonstrukci dokončil a v tvrzi bydlí. Část prostor domu vyhradil pro restauraci a pořádání koncertů. V kategorii záchrana památky je opravená tvrz v Podolí nominována na prestižní cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro za Olomoucký kraj, řekl Vlastimil Staněk z olomoucké pobočky NPÚ.

„Jedná se o unikátně dochovanou renesanční stavbu z roku 1551 založenou na místě staršího gotického objektu. Budova se zbytky bývalého hospodářského dvora je situována v jihovýchodní části návsi obce Podolí, která je dnes součástí města Mohelnice," uvedl Staněk.

Tvrz byla v 18. a 19. století několikrát upravena, avšak její původní architektonický ráz zůstal zachován. „Tvrz Kobylků z Kobylího v Podolí představuje pozoruhodně dochovaný příklad panského sídla drobné šlechty z druhé poloviny 16. století," podotkl Staněk.

Po konfiskaci v roce 1948 přestal být objekt tvrze udržován a postupně chátral. Nakonec byl vydán demoliční výměr. Zlom nastal v roce 2003, kdy objekt získal soukromý majitel Pavel David, který zahájil její památkovou obnovu. „Teprve v loňském roce byla dokončena dlouholetá obnova stavby s citlivým navrácením odpovídající podoby i záchranou všech památkových hodnot tvrze," uvedl Staněk.

Úspěšně se tak završila téměř patnáctiletá snaha o záchranu této unikátní památky. Velký podíl na tom měla podle Staňka finanční pomoc z Programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury, včetně příspěvku Olomouckého kraje na část prací.

„V současně době již část domu užívá k bydlení rodina vlastníka. V přízemí by později měla být pro veřejnost otevřena restaurace a v patře koncertní a přednáškový sál. Podkroví bude sloužit k ubytování," řekl Staněk.

Nominace na cenu Patrimonium pro futuro za rok 2017 uzavřela pracoviště NPÚ počátkem května a do celostátního kola bylo zařazeno 21 uchazečů. Lidé mohou až do pátku 14. září v internetovém hlasování vybírat vítěze zvláštního ocenění Památky děkují, které je součástí již tradičního každoročního klání o Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe.

Autoři | Foto By Marekarel [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky tvrz, Podolí, Mohelnice, opravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.