čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO: Dopravní podnik má osm nových autobusů Solaris Urbino 12. Letos přibudou ještě nové tramvaje

Letošní rok je pro Dopravní podnik města Olomouce rokem, kdy končí tříletý kontrakt na nákup nových autobusů Solaris Urbino. V předchozích dvou letech bylo do Olomouce dodáno 18 vozidel, z toho osm kloubových autobusů, devět sólo autobusů a jeden midi bus. Celková hodnota kontraktu je 156,5 milionu korun.

V pondělí 16. července bylo v depu Dopravního podniku slavnostně předáno posledních osm vozů. „Nové autobusy přinášejí městu i jeho obyvatetům řadu výhod. Jde samozřejmě o vyšší komfort cestujících, spolehlivý provoz a také o významný krok z pohledu ekologie, protože všechny nové vozy plní nejpřísnější emisní normy," řekl náměstek primátora Filip Žáček.

Už minulý rok se Olomouc stala největším městem, které má ve svém vozovém parku stoprocentní zastoupení nízkopodlažních autobusů.

Po předání třetí várky nových vozidel začne Dopravní podnik města Olomouce vyřazovat mezi svými vozy nejstarší autobusy Solaris Urbino 12, které byly pořízeny v roce 2003. Průměrné stáří vozů po dodání nejnovějších osmi kusů a vyřazení osmi starých vozidel je něco málo pod osm let. Město bude nové autobusy pořizovat znovu v roce 2020.

V tomto roce Dopravní podnik města Olomouce plánuje pořádit i nové tramvaje. Již v červnu byly dodány dvě modernizované tramvaje Vario LFR.S v přibližné hodnotě 37,5 milionu korun bez DPH, do konce října se plánuje pořídit osm kusů tramvají typu EVO v celkové hodnotě přiblizně 175 milionů korun. Na uvedená tramvajová vozidla byla získána dotace z fondů EU ve výši 85 %.

Autoři

Štítky DPMO, Solaris Urbino, autobusy, tramvaje, vozový park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.