pátek 29. března 2024 Taťána

Řidiči, který zavinil březnovou tragickou nehodu v Olomouci, hrozí až deset let. Zemřely při ní tehdy dvě děti

Státní zástupce podal obžalobu na osmatřicetiletého muže kvůli tragické nehodě v Olomouci, při které na konci března zemřely dvě děti. Muže viní z usmrcení z nedbalosti a z ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozí mu až deset let vězení. Řekl to státní zástupce Jaroslav Rašendorfer. Řidič podle něj narazil do odbočujících aut, jedno z nich poté přejelo do protisměru, a kvůli tomu havarovalo auto, které řídila matka obětí. Řidič měl v době nehody v krvi kolem dvou promile alkoholu. Případem se bude zabývat olomoucký okresní soud.

Havárie se stala 29. března na okraji Olomouce na silnici z Nových Sadů do Holice. Podle žalobce jel řidič směrem na Holice a narazil zezadu do dodávky, která stála u křižovatky a odbočovala vlevo. Dodávka po střetu narazila do dalšího auta, které stálo před ní a poté přejela do protisměru. Řidička osobního auta, které jelo v opačném směru, se snažila střetu zabránit, nakonec dostala smyk a narazila do stromů.

„V pátek jsem podal obžalobu z usmrcení z nedbalosti, kde je sazba tři až deset let, a také z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Řidič byl v době nehody pod vlivem alkoholu, měl v krvi kolem dvou promile alkoholu. V minulosti byl řešen ve správním řízení mimo jiné také kvůli alkoholu za volantem," uvedl státní zástupce.

Následky nehody jsou tragické - na místě bylo zraněno pět lidí. Dvě děti podle mluvčího krajské záchranné služby Pavla Lampy byly na místě resuscitovány, ale bohužel neúspěšně. Další tři lidé byli po ošetření transportováni do olomoucké fakultní nemocnice. Šlo o obžalovaného řidiče, řidičku a chlapce, který cestoval v jejím osobním autě společně s jejími dětmi. Dítě tehdy utrpělo zhmožděniny.

Řidič byl po nehodě umístěn do vazby, kde je dosud. Uvalení vazby na řidiče po tragické nehodě je ojedinělé. V tomto případě hraje roli především vysoký trest, který mu hrozí, a tím pádem obava z toho, že by uprchnul nebo se skrýval, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Podle žalobce měl muž kvůli řízení problémy již v minulosti, čelil správnímu řízení mimo jiné právě za řízení pod vlivem alkoholu.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky nehoda, smrt, děti, Okresní soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.