sobota 20. dubna 2024 Marcela

Povodí Moravy eviduje hranici sucha už na třetině měřících míst

Státní podnik Povodí Moravy už zhruba na třetině měřicích míst z 200 eviduje dosažení hranice sucha. Průtoky odpovídají nejčastěji 10 až 45 procentům červencového normálu. Řekl to mluvčí povodí Petr Chmelař. V polovině května podnik evidoval hranici sucha zhruba na desetině stanic.

Například největší moravskou řekou Moravou nyní protéká v Olomouci 22 procent dlouhodobého měsíčního průtoku, Bečva v Dluhonicích má 13 procent, Dyje v Podhradí 20 procent. Svratka ve Veverské Bítýšce je na 34 procentech, Oslava v Oslavanech na 26 procentech, Jihlava ve Dvorcích na 18 procentech (po nadlepšení z Dalešic v Ivančicích na 43 procentech). Pod hranicí sucha je podle mluvčího například také Olšava v Uherském Brodě, Dřevnice ve Zlíně, Rokytná v Moravském Krumlově, Želetavka ve Vysočanech, Romže ve Stražisku, Třebůvka v Lošticích, ale také Bečva v Dluhonicích, Morava v Lanžhotě či Svratka před přítokem do brněnské vodní nádrže.

„U větších vodních toků vyschnutí nehrozí. U drobných vodních toků ale tento stav v období velkého sucha zaznamenáváme," uvedl mluvčí. Doplnil, že pokud průtoky klesnou pod úroveň sucha, přestávají vodní toky plnit svoji hygienickou a biologickou funkci. Roste pak koncentrace škodlivých látek a zhoršuje se kvalita vody, voda se také rychleji prohřívá, následně v ní ubývá kyslík. V důsledku toho mohou hynout ryby.

Ještě v polovině května podnik evidoval hranici sucha "jen" na 18 měřicích stanicích. Nízký stav průtoků zlepšují nádrže. „Na všech vodních dílech jsou zajišťovány odtoky a odběry dle platných manipulačních řádů. V současné době dochází na většině nádrží ke stagnaci hladiny, případně k lehkému poklesu hladin. Řada nádrží má zásobní prostor zcela plný," uvedl mluvčí.

Jen v uplynulém týdnu vodní nádrže poskytly na vodárenské účely, na závlahy a pro udržení funkcí vodních toků o 6,5 milionu metrů krychlových více vody, než do nich přiteklo. Nejvíce takto dotovanými řekami byly Dyje, Svratka, Jihlava a Oslava.

Autoři | Foto By Michal Maňas [CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], from Wikimedia Commons

Štítky sucho, Morava, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.