čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Necelá stovka cizinců míří do Olomouce. Budou se zde učit český jazyk i historii

Zhruba stovka zájemců z celého světa zamíří ke konci týdne do Olomouce studovat na zdejší univerzitě český jazyk. Studenty všech generací zasvětí lektoři nejen do tajů jazyka, ale i do české literatury či historie. Největší zastoupení mají letos zájemci z Německa a Tchaj-wanu. Škola začíná v Uměleckém centru filozofické fakulty v sobotu a potrvá do 19. srpna, informovala mluvčí Univerzity Palackého Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Čtyřtýdenní kurz má ve městě tradici, zájemci z celého světa se sem sjedou již podvaatřicáté. Studenti budou rozděleni do čtyř úrovní pokročilosti, od úplných začátečníků po velmi pokročilé. „U začátečníků a mírně pokročilých využijeme jako mediační jazyk angličtinu. Letos poprvé bude výuka českého jazyka akreditována. Studenti, kteří splní všechny podmínky čtyřtýdenního kurzu, obdrží osm kreditů, které se jim započítají do studijního plánu na domovské univerzitě," uvedla ředitelka školy Lenka Horutová.

Stejně jako v předchozím roce je letos nejvíce zájemců z Tchaj-wanu a Německa, tradičně silnou skupinu budou tvořit také studenti z Francie, Polska a Japonska. „Nebudou chybět ani účastníci z Číny, Vietnamu, Finska, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Maďarska, Malty či Velké Británie. Nejstarším zájemcem o češtinu bude čtyřiasedmdesátiletý Američan, nejmladší, osmnáctiletá studentka, přijede z Francie," doplnila mluvčí univerzity.

Letní škola slovanských studií organizovaná filozofickou fakultou nabídne cizincům nejen kurzy českého jazyka, ale i kurzy jiných slovanských jazyků, zejména ruštiny a polštiny. Výuka je určena vysokoškolským učitelům, lektorům, studentům českého jazyka a literatury, ale i překladatelům, novinářům či obchodníkům, dodala mluvčí univerzity.

Během čtyř týdnů se všem zahraničním studentům bude věnovat 19 lektorů českého jazyka, ale i lektoři ruštiny a polštiny. Připraven bude i oblíbený fonetický seminář korektivní výslovnosti, překladatelské, konverzační i gramatické workshopy a nově také workshop zaměřený na nácvik psaní, uvedli zástupci školy. Součástí je doprovodný program včetně videoprojekce českých filmů, divadelní workshop za účasti herců Moravského divadla a výlety, které letos zavedou cizince na Praděd, hrad Bouzov či do Velkých Losin.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky společnost, studenti, český jazyk, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.