sobota 20. dubna 2024 Marcela

Afričan, kterého v tramvaji zmlátili fanoušci Sigmy Olomouc, utrpěl trauma. Nepřijde k soudu

Sedmatřicetiletý Afričan, kterého v pražské MHD napadli fotbaloví chuligáni podporující tým SK Sigma Olomouc, trpí posttraumatickou stresovou poruchou, depresemi a komplikacemi v práci. Podle serveru Lidovky.cz to plyne z obžaloby. Tři agresoři předstoupí před soud počátkem září. Napadený se soudu pravděpodobně zúčastní přes video.

ČTĚTE VÍCE: Fanoušci Sigmy na výjezdu v Praze zmlátili v tramvaji Afričana. Nadávali mu do špinavých negrů

K napadení došlo v tramvaji číslo 6, která zastavuje i u stadionu fotbalového klubu Bohemians. Na zastávce I.P. Pavlova přistoupilo asi dvacet mužů, kteří na něj začali ihned řvát rasistické urážky, které zahrnovaly výrazy jako "černá huba" či "špinavej negr". Nikdo v tramvaji se ho v té době nezastal. Nejagresivnější útočníci pak po muži začali házet citrony. „Nevím, kde je vzali. Jeden z nich mi citron vymačkal na hlavu, šťáva mi tekla po obličeji na oblečení," řekl napadený muž serveru Aktuálně.cz.

Později agresoři na muže zaútočili pěstmi, strhli jej ze sedačky na sníženou plošinu uprostřed vozu a kopali do něj. Udeřili jej celkem asi dvacetkrát. Když muži vystoupili, chtěl muž zavolat sanitku, měl ale vybitý telefon. Když se tramvaj znovu rozjela, zmáčkl proto nouzové tlačítko. Muž při incidentu utrpěl zhmožděniny a modřiny, při rozbíjení krycího skla u nouzového tlačítka si rozřezal prsty. Po ošetření v nemocnici mu policie ukázala záznamy z tribun, kde se nacházeli fanoušci SK Sigma Olomouc. Muž jich sedm poznal, načež je policisté zajistili ještě v průběhu zápasu. 

Podle informací Lidovek jde o tři mladé muže ve věku od 18 do 21 let, jsou to dva studenti a jeden dělník. Žalobkyně popsala jejich chování jako ublížení na zdraví, výtržnictví a hanobení národa, rasy a etnické skupiny. Trojice pachatelů v průběhu vyšetřování popřela, že by kohokoliv napadla.

Verzi napadeného do určité míry podpořila řidička tramvaje, jeden svědek a jedna svědkyně. „Obvinění jsou z trestné činnosti usvědčováni zejména výpovědí poškozeného, protokoly o provedené rekognici, kde poškozený obviněné označil, výpověďmi svědků, lékařskými zprávami a znaleckým posudkem z oboru zdravotnictví odvětví psychiatrie, klinická psychologie,“ stojí podle Lidovek v obžalobě.

Napadený muž od napadení odmítá jezdit hromadnou dopravou, pracuje z domova a svou profesní výkonnost považuje za sníženou. „U poškozeného přetrvávaly příznaky posttraumatického stresu, známky úzkostně-depresivního syndromu a sklon k paranoidní percepci reality,“ píše se v obžalobě. Podle znalců utrpěl těžkou újmu na zdraví, jejíž následky si může v sobě nést několik let.

Napadený se 6. září k soudu nejspíš nedostaví. „Je předpokládán výslech poškozeného, avšak prostřednictvím videotechniky, aby nebyl fyzicky přítomen v jednací síni,“ řekla pro server Lidovky.cz Libuše Jungová.

Foto Michaela Valsová

Štítky napadení, soud, trauma, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.